CONECTEAZĂ-TE LAlogo cat-dog

Ai uitat parola

Completează adresa de e-mail pentru a primi link-ul de resetare a parolei.

loader image

CONECTEAZĂ-TE LA logo cat-dog

Ți-am trimis un e-mail

Apasă pe link și urmează instrucțiunile pentru a reseta parola. Dacă nu ai primit e-mail, te rugăm să verifici folderul de mesaje Spam.

CONECTEAZĂ-TE LA logo cat-dog

Ți-am trimis un e-mail de confirmare.

CONECTEAZĂ-TE LAlogo cat-dog

Trimite-mi din nou e-mail-ul meu de confirmare

Completează adresa de e-mail pentru a primi e-mail-ul de confirmare.

loader image
dog move

MIȘCARE

Cât ar trebui să doarmă puiul meu de câine?

Puiul vostru trece de la energic și jucăuș la somnoros în câteva minute? Aleargă de colo-colo și apoi cade lat de oboseală adormind în orice loc? Este campion la ațipit, mai ales după joacă sau plimbare? Dacă vă întrebați, este normal ca puiul în creștere să doarmă între 15 și 20 de ore pe zi. Deși pare prea mult, rețineți că puii nou-născuți dorm 90% din timp! Puiul vostru poate avea și darul de a adormi aproape instantaneu, câteodată în mijlocul unei activități, cum ar fi mâncatul sau joaca. Deși această somnolență poate fi surprinzătoare, în mod normal, nu aveți de ce să vă îngrijorați. În special în primul an, micul vostru prieten canin va alterna perioade de energie și activitate intensă (inclusiv alergat, sărit, salturi și ros, pentru a numi doar câteva lucruri adorate de puiul vostru) cu mult somn și multă moțăială. Cu cât este mai activ, cu atât va trebui să doarmă mai mult. Pe măsură ce crește, puiul vostru va începe să doarmă mai puțin. Dar chiar și câinii adulți dorm mult, în medie 50-65% din timp. Așa că, fiți liniștiți, este mai bine să-l lăsați să doarmă! Puteți încerca și sfaturile noastre pentru a-i oferi un somn de bună calitate, de care are nevoie pentru a crește într-un adult fericit și sănătos.

Unde ar trebui să doarmă puiul meu de câine?

Vă gândiți deja că prietenul vostru blănos chiar este un câine norocos! Cât este de minunat să poți dormi oricând și oriunde? Dar în realitate, gândiți-vă cât de mult învață pe zi ce trece. Să descopere lumea este și palpitant, dar și obositor; în plus, el nici nu își dă seama când este obosit. Totuși, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a-l ajuta să se odihnească corespunzător, astfel încât să poată începe o nouă aventură.

  • Oferiți-i puiul confortul propriului pat. Faceți-l comod cu pături sau perne lavabile și asigurați-vă că are suficient spațiu să se întindă.
  • Puneți patul într-o zonă liniștită a casei, unde nu va fi deranjat de persoanele care vin și pleacă. În cazul în care copiii sunt acasă, amintiți-le să nu-l deranjeze.
  • Odată ce ați ales locul pentru pat, încercați să nu îl mutați.
  • Noaptea, asigurați-vă că doarme într-o cameră întunecată. Rețineți, totuși, că puii se pot speria dacă se trezesc pe întuneric și sunt singuri. Dați-i un articol de-al vostru de îmbrăcăminte pentru a dormi. Mirosul vostru îl va liniști.
  • Dacă puiul pare somnoros, încurajați-l să-și caute singur patul, decât să adoarmă unde se află atunci.
  • Alternați perioadele de activitate cu oportunități de dormit acasă în propriul pat.
Understanding your puppy’s sleeping needs

CITEȘTE MAI MULT

De ce somnul este atât de important pentru puiul meu?

Somnul este vital pentru puiul vostru pentru a crește într-un adult sănătos. Întregul său corp, de la creier la mușchi și sistemul nervos central, crește incredibil de repede. Somnul îi permite să se încarce cu energia necesară creșterii. De asemenea, puiul vostru descoperă constant lumea și învață noi lucruri.Somnul este și o componentă importantă a abilității lui de a învăța. Îi permite să proceseze și să interiorizeze numeroasele experiențe avute cât a fost treaz.

Înțelegerea obiceiurilor de dormit ale câinelui vostru

Dacă vedeți puiul dormind, veți observa că, uneori, respirația lui este neregulată. Pleoapele pot fi închise, dar, sub ele, ochii lui se mișcă rapid. De fapt, câinii trec prin două faze de somn: somnul adânc (numit și „somn lent”) și somnul paradoxal sau REM (de la mișcările rapide ale ochilor). În timpul somnului adânc, care reprezintă 70% din ciclul somnului, activitatea creierului puiului încetinește, în timp ce mușchii rămân contractați. În timpul somnului paradoxal, activitatea creierului este intensă și puiul poate avea spasme, poate da din coadă sau poate chiar părea că aleargă pe loc. Poate chiar lătra, scheuna sau geme, dar de fapt el doarme. Există teoria conform căreia câinii ar visa în acest stadiu, deși încă nu știm ce anume visează.

Și, în cele din urmă, este recomandat să nu-l treziți din somn, decât dacă este absolut necesar. Și rețineți că nu există nimic mai bun ca un somn odihnitor, echilibrat prin activitate fizică zilnică, dietă adecvată și multă moțăială pentru ca puiul vostru să pornească cu dreptul!