Hrană pentru câini pentru fiecare etapă a vieții: de la pui la adult
Cum să vă pregătiți pentru momentele importante din viața câinelui vostru
Pe parcursul vieții, prietenul vostru canin va experimenta un număr de tranziții fizice și comportamentale, fiecare corespunzând unei etape a vieții, care vor necesita schimbări în dietă.De la înțărcat la bătrânețe, necesitățile nutriționale ale câinelui vostru vor evolua constant în funcție de, printre alți factori, rasă, nivelul de activitate, vârstă și etapa respectivă de creștere, mediu și dacă a fost sau nu castrat.
Veți avea multe experiențe fericite împreună, cum ar fi prima voastră plimbare prin cartier. Și da, vor exista și câteva frustrări, cum ar fi atunci când nu veți fi deloc fericit când vă va roade perechea preferată de pantofi. Totuși, lăsând pantofii la o parte, aceste bucurii și necazuri nu vor face altceva decât să consolideze în continuare relația cu câinele vostru.
Poate cel mai important eveniment din viața câinelui vostru este tranziția de la perioada juvenilă la cea adultă. Puteți să vă ajutați câinele să treacă cât mai sănătos și mai lin prin această perioadă, familiarizându-vă cu schimbările psihologice ce vor urma și cu orice alte schimbări pe care va trebui să le faceți pentru câinele vostru, în special privind dieta lui.
De la pui la adult: la ce să vă așteptați
Perioada juvenilă apare între 12 și 16 săptămâni și durează până la maturitate. Până la această perioadă, puiul vostru își va putea folosi toate simțurile (tactil, gust, auz, miros și văz). Până la 7 luni, dinții de lapte vor fi înlocuiți de dinții permanenți de adult. De asemenea, poate manifesta comportamentul unui adolescent, cum ar fi să vă provoace pe voi sau alți câini și, în general, să uite, pentru moment, toate bunele maniere pe care mama lui, ceilalți pui și voi l-ați învățat în primele 3-12 săptămâni de viață.
Când se va opri puiul meu din crescut?
Nu există nicio regulă strictă care să indice cu siguranță când se va opri puiul din crescut. De fapt, perioada de creștere a câinelui variază considerabil în funcție de rasă, cu rasele mici și medii atingând mărimea adultă în jurul vârstei de 1 an (pentru rasele de agrement, poate fi și mai devreme), iar rasele medii și largi atingând mărimea maximă între un an și 18 luni, în timp ce rasele uriașe se maturizează mai încet, atingând mărimea adultă în jurul vârstei de 2 ani.
Rata de creștere variază și în funcție de talie și rasă. De exemplu, un câine mic va ajunge la jumătatea mărimii adulte la 4 luni și la trei sferturi din creștere la 6 luni. Prin comparație, un câine de talie mare va ajunge la jumătate din greutatea totală la 5 luni și la trei sferturi la 9 luni1. În primele etape ale vieții puiului, acesta va crește foarte mult, indiferent de rasă. Prin urmare, rețineți că, indiferent de mărime, puiul vostru va avea nevoie de suficiente calorii pentru a susține creșterea incredibilă. Apoi, începând de la șase luni, această creștere rapidă tinde să încetinească la toții câinii, în special la câinii de talie mare.
Nu uitați că este mai bine pentru pui să crească la o viteză sănătoasă, decât una maximă - cu alte cuvinte, graba strică treaba. Puii care cresc prea repede prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme ale scheletului sau de a se îngrășa, ceea ce va aduce alte probleme de sănătate. Este important ca puii să fie hrăniți cu hrană pentru pui „Completă și echilibrată” în această perioadă de creștere, pentru a furniza toate substanțele nutritive în cantități corecte, necesare unei creșteri sănătoase.
Pentru mai multe informații despre regimul de creștere a puiului, consultați: