Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

CÂND DEVINE PUIUL MEU DE PISICĂ O PISICĂ ADULTĂ

Share Perfect Fit Distribuie
CÂND DEVINE PUIUL MEU DE PISICĂ O PISICĂ ADULTĂ

PAS CU PAS: ȚINE PASUL CU NEVOILE ÎN SCHIMBARE ALE PUIULUI TĂU DE PISICĂ

De la înțărcare și până la bătrânețe, mica ta felină va trece printr-o serie de schimbări fizice și comportamentale care vor determina, printre alte modificări, și o schimbare a necesităților sale în materie de alimentație. Una dintre cele mai importante tranziții din viața pisicii tale este aceea de la pisoiul zglobiu și adorabil la o pisică adultă, dar nu mai puțin adorabilă. O altă schimbare importantă din viața multor pisici vine odată cu sterilizarea, care impune anumite modificări suplimentare în regimul alimentar, printre care și o eventuală reducere a numărului de calorii. Date fiind toate aceste modificări, va fi mai ușor atât pentru tine, cât și pentru pisica ta, dacă înțelegi schimbările care vă așteaptă. Pregătirea prealabilă te ajută să fii mai împăcat/ă cu tine și să te asiguri că prietenul tău adorat rămâne sănătos și în formă în fiecare etapă a vieții.

CÂND DEVINE PUIUL MEU DE PISICĂ ADULT?

NEVOI NUTRIȚIONALE PE STADII DE VIAȚĂ

Până la șase luni, pisoiul tău crește într-un ritm foarte rapid. După vârsta de șase luni, ritmul de creștere scade considerabil. La vârsta de 12 luni, pisica ta curioasă continuă, probabil, să ți se pară un pui, iar șansele sunt încă extrem de mari ca ea să facă tot felul de pozne. Cu toate acestea, între 9 și 12 luni, mulți pisoi vor fi atins deja dimensiunile unei pisici adulte. La vârsta de un an, se consideră, de regulă, că pisoiul tău a devenit adult (chiar dacă tu crezi că încă nu se comportă ca atare!)

NEVOI NUTRIȚIONALE ȘI FACTORI CARE ȚIN DE STILUL DE VIAȚĂ

Pe măsură ce pisoiul tău înaintează către vârsta maturității, este important să ții pasul cu nevoile lui în schimbare. Pe lângă ritmul de creștere încetinit, nevoile sale nutriționale depind de anumiți factori care țin de stilul său de viață. Acești factori pot include, printre altele, un nivel mai redus de activitate fizică, nivel ce depinde, la rândul său, de anumite condiții: dacă pisica ta are sau nu acces afară, dacă este sau nu sterilizată, dacă este singurul tău animal de companie sau dacă împarte căminul cu un câine sau cu o altă pisică, ceea ce ar însemna că are parte de mai mulți stimuli decât dacă ar fi singură. Spre exemplu - așa cum se poate anticipa, de altfel - o pisică adultă tânără care are acces în aer liber și care se joacă uneori cu un alt animal de companie cel mai probabil va avea nevoie de un regim caloric mai ridicat față de necesarul unei pisici singure, de interior, care duce un stil de viață mai sedentar.

ÎNȚELEGEREA NEVOILOR NUTRIȚIONALE ALE PISOIULUI TĂU

Probabil primul pas către o stare permanentă de bine a pisicii tale este să înțelegi cum și de ce anume nevoile pisoiului tău sunt diferite față de nevoile unei pisici adulte. Dată fiind capacitatea redusă a stomăcelului său, pisoiul tău flămând nu doar că are nevoie de multe porții de mâncare pe zi - uneori până la 18 mese în 24 de ore pentru a se sătura, dacă ar trăi liber în natură; în același timp, pentru a-și satisface necesarul de energie, el are nevoie de hrană bogată în proteine, grăsimi, și cu un aport echilibrat de minerale. La urma urmei, pentru a ajunge la dimensiunile unui adult, trebuie să mănânci, nu glumă!

În plus, după cum bine știi și tu, pisoii au foarte multă energie! Cu acest regim intens de joacă, agitație și ritm de creștere, este cu precădere important ca felina ta să primească hrană de înaltă calitate, complexă din punct de vedere nutrițional și echilibrată. Astfel, îi vei asigura o bază solidă și sănătoasă pentru tot restul vieții sale. În consecință, se recomandă, de regulă, să îi oferi micului tău prieten hrană cu o formulă specială pentru pui de pisică până la împlinirea primului an de viață.

INTRAREA ÎN MATURITATE ȘI MODIFICĂRI ALE STILULUI DE VIAȚĂ: SCHIMBAREA NEVOILOR NUTRIȚIONALE ALE PISICII TALE

Odată ce pisica ta a ajuns la vârsta de 6 luni, iar maturitatea sexuală se apropie vertiginos, este probabil momentul cel mai potrivit pentru a te gândi la sterilizare. Din motive de sănătate, mulți medici veterinari recomandă sterilizarea timpurie, când pisoiul tău are între 4 și 6 luni. Este important să cunoști faptul că sterilizarea va avea anumite consecințe asupra apetitului și a metabolismului pisicii tale. De pildă, capacitatea unei pisici sterilizate de a arde calorii se modifică, iar rata de creștere în greutate poate crește rapid cu până la 20%1. Există de asemenea riscul ca pisica ta să aibă tendința de a cerși mâncare, în încercarea de a-și satisface apetitul crescut. Prin urmare, este extrem de important să acorzi o atenție deosebită la greutatea ei corporală pe parcursul acestei perioade potențial delicate de 18 săptămâni după sterilizare și să supraveghezi îndeaproape consumul de hrană.

TRECEREA DE LA HRANA PENTRU PUI LA HRANA PENTRU PISICI ADULTE

Pisicile adulte au nevoie de o cantitate mai mică de hrană din cauza activității fizice reduse (da, chiar așa, mingea ta de blană aparent hiperactivă va reduce viteza într-o bună zi), a faptului că ritmul lor de creștere scade foarte mult și a metabolismului mai puțin activ după sterilizare. Astfel, de regulă la vârsta de un an, este de preferat să începi să îi dai pisicii tale hrană pentru pisici adulte, care are un conținut mai sărac în proteine și grăsimi. Cu toate acestea, în caz de sterilizare, probabil va fi mai bine pentru pisoiul tău să treacă mai devreme la hrana pentru adulți, între vârsta de șase luni și un an, conform recomandărilor veterinarului și după ce vor fi fost identificate toate semnele că dezvoltarea sa este completă. Totul depinde de conținutul nutrițional al formulei de hrană alese (de ex., rețetă pentru pui de pisică sau pentru pisici sterilizate cu vârsta între 6 și 12 luni).

ARTA TRANZIȚIEI LINE

Trecerea de la hrana pentru pui de pisică la hrana pentru pisici adulte trebuie să fie făcută treptat și necesită o oarecare organizare. Tranziția prea rapidă poate duce la probleme de digestie pentru pisica ta. O tranziție treptată, pe parcursul unei perioade de 5-8 zile, este ideală pentru a-i oferi pisicii răgazul necesar să se acomodeze cu noua ei dietă. Începe prin a amesteca o cantitate mică - să spunem, 10% - de hrană pentru pisici adulte în hrana pentru pui de pisică. La fiecare două zile, crește proporția de mâncare pentru adulți. În mod normal, până în ziua a șaptea sau a opta pisica ta va fi încheiat deja cu succes perioada de tranziție. Dacă n-ai făcut deja acest lucru, este recomandat să începi să introduci treptat arome și texturi diferite de hrană, inclusiv alternând hrana uscată și cea umedă. Astfel, te vei asigura că pisica ta nu devine mofturoasă la mâncare. În plus, există pisici cu o preferință naturală pentru un meniu variat.

SUPRAVEGHEREA GREUTĂȚII PISICII TALE ADULTE

Pe măsură ce pisica ta se maturizează și face tranziția la hrana pentru pisici adulte, este deosebit de important să îi supraveghezi greutatea corporală. Pentru a-ți ajuta pisica să aibă o greutate sănătoasă, poți încerca să adaugi hrană umedă la dieta cu hrană uscată a pisicii tale. Hrana umedă prezintă, de asemenea, avantajul unui conținut mai mare de apă, ceea ce este întotdeauna un lucru bun pentru pisica ta. În plus, poți testa sisteme de hrănire gen puzzle, care o vor stimula mental. Nu în ultimul rând, îți poți ajuta pisica să se mențină la o greutate sănătoasă implicând-o în jocurile care îi plac cu ajutorul jucăriilor preferate, încurajând-o astfel să facă mai mult exercițiu fizic.

PISICA SUBPONDERALĂ

Deși pe cei mai mulți dintre noi ne preocupă ca pisica noastră să nu devină supraponderală, este la fel de important să ne asigurăm că ea nu este nici subponderală. Dacă pisica ta adultă pare puțin slabă sau începe brusc să refuze hrana, recomandăm consultarea medicului veterinar. Pierderea în greutate poate anunța probleme de sănătate sau faptul că nevoile de nutriție ale pisicii tale nu sunt satisfăcute. Medicul veterinar te poate sfătui cu privire la eventualele modificări de dietă necesare. În particular, este recomandat să-i faci pisoiului un tratament împotriva viermilor intestinali imediat după înțărcare, pentru a preveni astfel eventuale probleme de creștere cauzate de prezența paraziților intestinali. Cere sfatul medicului tău veterinar cu privire la frecvența tratamentelor de deparazitare intestinală.

ADEVĂRUL DESPRE NUTRIȚIA OPTIMĂ PENTRU PISICA TA: MERITĂ!

Prin urmare, așa cum vezi, procesul de maturizare nu trebuie să fie unul dificil pentru pisica ta și nici stresant pentru tine, cu condiția să înțelegi schimbările fizice și/sau comportamentale pe care puiul tău le poate suferi pe parcurs, într-un interval scurt. În particular, este important să nu subestimezi rolul crucial pe care îl joacă alimentația adecvată în procesul de creștere al pisicii tale. Cu cât mai curând stabilești o dietă echilibrată nutrițional și adaptată vârstei pisicii tale, cu atât va fi mai bine pentru ea din punctul de vedere al beneficiilor reale, durabile, pentru sănătate.

  • 1 Centrul WALTHAM pentru Alimentația Animalelor de companie

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.