Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

GREUTATEA CORPORALĂ A UNEI PISICI SĂNĂTOASE: CARE ESTE EA ȘI CUM POATE FI ȚINUTĂ SUB CONTROL? CÂNTĂRIREA STĂRII DE BINE A PISICII TALE

Share Perfect Fit Distribuie
GREUTATEA CORPORALĂ A UNEI PISICI SĂNĂTOASE: CARE ESTE EA ȘI CUM POATE FI ȚINUTĂ SUB CONTROL? CÂNTĂRIREA STĂRII DE BINE A PISICII TALE

CONTROLUL GREUTĂȚII ȘI DIETA PISICILOR: CARE E MIZA?

Este esențial să te asiguri că pisica ta are o greutate sănătoasă, pentru starea ei de bine atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Acest aspect nu doar contribuie la calitatea generală a vieții ei, dar poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscurilor pentru sănătate și la prelungirea duratei de viață.

Din nefericire, sondaje recente dezvăluie că până la 50% dintre animalele de companie ținute în casă sunt fie supraponderale, fie obeze1. Acest număr mare este cauzat în mare măsură de faptul că animalele de companie nu beneficiază de un regim adaptat la modificările care intervin în stilul lor de viață de-a lungul timpului - de pildă, beneficii nutriționale specifice și/sau cantitatea necesară de hrană sau lipsa activității fizice. După cum te-ai putea aștepta, exact ca și în cazul nostru, al oamenilor, nevoile nutriționale ale animalului tău de companie se schimbă în funcție de stilul său de viață. Este o chestiune de echilibru.

Cu toate acestea, creșterea în greutate poate depinde, de asemenea, și de alți factori de influență, precum:

  • sexul
  • sterilizarea
  • istoricul bolilor anterioare
  • vârsta
  • lipsa exercițiului.

 

Astăzi, este bine cunoscut faptul că stilul de viață modern al unui animal de companie impune un program de hrană mai personalizat, care să ia în calcul factorii cu cea mai mare influență asupra stilului și stadiului de viață.

OBȚINEREA ECHILIBRULUI CORECT

Dacă te întrebai care este cantitatea de hrană pe care trebuie să i-o oferi pisicii tale, poți avea certitudinea că o cantitate de hrană ajustată în funcție de sexul, vârsta, stilul de viață și statutul animalului tău de companie în ceea ce privește sterilizarea reprezintă cheia pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

O opinie din partea Dr. Cornelia Ewering, expert în nutriție la Perfect Fit - „Deși pentru greutatea corporală a pisicii tale este important «cât» anume îi dai să mănânce animalului tău de companie, «cum» și «când» îl hrănești ar putea fi aspecte la fel de importante. Mâncatul ocupă mai puțin de o oră din ziua pisicii tale; ea își petrece cea mai mare parte a timpului dormind (14-18 ore pe zi). Prin urmare, mesele ei trebuie să fie în cantități mici, răspândite pe tot parcursul zilei. Dozatoarele de hrană special concepute în acest scop pot să o ajute să se sature în mod natural, distanțând în mod eficient mesele pisicii pe parcursul unei zile. În plus, ele oferă beneficiul suplimentar al stimulării mentale pentru pisica ta, care este astfel încurajată să caute și să depună un efort pentru a-și obține doza de bobițe!

Acestea fiind spuse, simpla ajustare a consumului de calorii al animalului tău de companie reprezintă doar o parte a soluției. Hrana recomandată de medicul veterinar poate ajuta, dar pentru a asigura un echilibru în greutatea corporală a animalului tău de companie este nevoie de o abordare complexă, care impune un stil de viață sănătos, cu activitate regulată, ce poate fi obținut prin joacă.

O opinie din partea Dr. Corinne Lesaine, consultant veterinar Perfect Fit–„Pisica ta rămâne în formă prin jocuri de vânătoare și căutare. Într-un mediu sărac în stimuli, pisica ta vede hrana ca pe o modalitate de a face față plictiselii, iar faptul că tu cedezi la insistențele ei, oferindu-i hrană și mici recompense, nu face decât să încurajeze acest tipar de comportament. Ai putea lua în calcul economisirea recompenselor pentru ora de joacă sau de învățare, acestea fiind excelente oportunități pentru ca tu să-i faci pe plac și să combați plictiseala ei prin activități antrenante și distractive, pe durata cărora o poți recompensa pentru eforturile depuse. Pentru a o ajuta să-și mențină o greutate sănătoasă, va trebui să îi ajustezi porțiile de hrană în funcție de numărul de recompense primit pe parcursul zilei. »

UN TRIO SĂNĂTOS

Nu este un secret că unul dintre factorii-cheie în gestionarea cu succes a stării de bine a animalului tău de companie presupune aplicarea unei abordări integrate, care combină alimentația sănătoasă (eventual folosind hrană pentru pisici care ajută la controlul greutății), nivelul optim de activitate fizică și stimularea mentală prin interacțiune ludică. Aceste trei „valori de bază” pot fi asociate celor trei piloni ai stării de bine, și anume hrană/mișcare/joacă, despre care noi credem că sunt cheia menținerii animalului tău de companie într-o formă excelentă pe toată durata vieții sale!

Ideea acestei abordări integrate este aceea că cei trei piloni lucrează împreună și contribuie în mod individual unul în raport cu celălalt, pentru a spori starea generală de bine a animalului tău de companie. Pe lângă faptul că îi asigură animalului tău de companie un stil de viață mai echilibrat, această abordare va duce la o interacțiune și mai strânsă între animalul de companie și stăpânul lui. Este o situație din care toată lumea are numai de câștigat!

Gestionarea greutății animalului tău de companie impune un anumit nivel de disciplină, dar este un aspect fundamental pentru a-i întreține starea de sănătate și a-i asigura starea de bine pe toată durata vieții. Tot așa cum calitatea și cantitatea hranei pe care i-o oferi pisicii tale sunt doi factori determinanți, în special în cazul pisicilor sterilizate, care sunt mai predispuse la creșterea în greutate, la fel de important este și să-i oferi pisicii tale ocazia de a se mișca și a face exerciții fizice. Noi anticipăm că joaca va deveni curând cel mai bun prieten al tău în efortul de a-ți motiva pisica!

  • 1 Holmes KL, Morris PJ, Abdulla Z, Hackett R, Rawlings JM. Risk factors associated with excess body weight in dogs in the UK. J Anim Physiol Anim Nutr. 2007;91:166-167.

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.