Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

CUM SĂ DETERMIN CARACTERISTICILE RASEI LA CÂINELE MEU?

Share Perfect Fit Distribuie
CUM SĂ DETERMIN CARACTERISTICILE RASEI LA CÂINELE MEU?

 

Dacă ați adoptat un câine, este posibil să nu aveți informații suficiente cu privire la originile părinților lui sau la genealogie lui. Cu alte cuvinte, câinele vostru este unic și nu aparține niciunei rase. Și totuși, vă tentează să identificați rasele din câinele vostru, mai ales dacă are frumoșii ochi albaștri ai unui Husky și profilul unui Labrador. Unul dintre părinții câinelui vostru poate fi o rasă identificată și, totuși, nu puteți fi sigur de asta decât dacă este inclus în nomenclatorul național al raselor canine din țara voastră. Prin urmare, va trebuie să vă uitați cu atenție la caracteristicile lui morfologice și comportamentale (aptitudini) pentru a încerca să determinați încrucișarea de rase din care provine prietenul vostru canin. Poate fi dificil dacă încercați singur, așa că nu ezitați să consultați un veterinar. Veterinarul observă o varietate mare de rase canine pe parcursul unei zile și, cu siguranță, vă poate oferi o mulțime de informații utile. Apoi verificați pagina de internet oficială pentru rase și crescători, care oferă informații detaliate cu privire la caracteristicile fiecărei rase. În cele din urmă, nu uitați să vorbiți cu oricine vă poate oferi informații cu privire la trecutul câinelui vostru. În cazul în care câinele vostru este pui, poate fi dificil să găsiți informații convingătoare, așa că cel mai bine este să așteptați câteva luni, până când câinele mai crește puțin și apoi puteți începe din nou evaluarea.

Puteți face o presupunere bazată pe observație, dar dacă vreți într-adevăr să fiți sigur de rasele din moștenirea genetică a câinelui vostru, vă recomandăm să faceți un test ADN. Mars Veterinary - parte a Centrului WALTHAM pentru Alimentația Animalelor de companie - a creat „Wisdom Panel” - un kit care generează un raport despre ADN-ul câinelui vostru de rase mixte. 

Există o serie de trăsături morfologice pe care le puteți considera:

FORMA CAPULUI

Capul câinilor tinde să fie grupat în trei categorii principale: Dolihocefal sau câinii cu capul lung (de ex. Collie sau Ogarul Afgan), brahicefal sau câinii cu craniul rotund (de ex., Boxerul sau Shih Tzu) și mezocefal, care se referă la câini cu capul de mărime medie și craniul de formă intermediară, între brahicefal și dolihocefal. Grupul mezocefal include majoritatea câinilor (exemple sunt Labrador, Malinois, Ciobănesc Australian...).

FORMA ȘI PORTUL URECHILOR

Urechile câinilor au diferite forme (de ex. nasture, liliac (de ex., asemănătoare cu aripile unui liliac), îndoite, lungi, late, în formă de V...), dar, în general, sunt clasificate în trei categorii principale. Acestea includ: urechi căzute sau lăsate (de ex., câinii din grupul câinilor de vânătoare, cum este Dachshund), urechi drepte sau ridicate (de ex. Pinscher sau Yorkshire Terrier, Ciobănesc German sau Husky Siberian) și urechi semi îndoite sau îndoite (de ex., Collie sau Ciobănesc de Shetland...).

TIPUL DE BLANĂ A CÂINELUI ȘI CULOAREA

Câinii au o mare varietate de tipuri și lungimi de blană, inclusiv cu păr scurt (de ex. Beagle sau Pinscher), aspru (de ex. Terrieri, cum ar fi Jack Russell Terrier), lung (de ex., Collie, Ciobănesc de Flandra, Maltez...) și lânos (de ex., Labradoodle, Cockapoo) și lista poate continua.

Blana prietenilor canini are, de asemenea, și o varietate mare de culori, inclusiv aspect bicolor sau o blană cu două culori (de ex., culorile de roșu și alb ale unor câini din rasa Spaniel), aspect pătat (de ex., Dalmațian), cu trei culori (adesea negru, bronz și alb la câini cum ar fi Ciobănesc de Berna), bălțat sau pătat (pete cu nuanțe mai închise de culoare peste o bază de culoare mai deschisă, cum este cazul câinilor din rasa Collie, Ciobănesc Australian) și o abundență frumoasă de culori, cum ar fi negru și bronz, auriu, cafeniu, cenușiu, roșu, brun-roșcat, galben, ciocolatiu, pentru a menționa doar câteva. Cu toate acestea, rețineți că tipurile și culorile de blană variază, în mod considerabil, în cadrul aceleași rase, prin urmare, un Beagle poate avea trei culori sau două.

Trebuie să luați în considerare și talia și fizicul câinelui (suplu, greoi sau scund etc.), dacă are mustăți sau barbă (cum este Scottish Terrier sau Schnauzer), precum și înălțimea, greutatea și purtarea cozii.

TRĂSĂTURILE DE CARACTER ȘI RASA

Anumite rase sunt asociate cu o anumită trăsătură de caracter, temperament sau aptitudine, astfel încât trebuie să luați în considerare comportamentul unui câine și reacțiile acestuia în diferite situații. Țineți minte, însă, că există o mare varietate de aspect și comportament în cadrul fiecărei rase. Cu alte cuvinte, există două extreme în fiecare rasă. Acestea fiind spuse, șansele de a avea un câine cu un aspect sau comportament specific sunt mult mai mari dacă alegeți un câine de rasă pură, și nu un câine de rasă mixtă.

Câteva aspecte de avut în vedere: Câinele este liniștit și pașnic sau latră și este continuu alert (de ex., West highland white terrier, beagle)? Păzește casa? (de ex., Ciobănesc German). Protejează membrii familiei (de ex., Malinois sau Labrador Retriever)? Sapă încontinuu? (de ex., Terrier, Boxer)? Iubește apa (de ex., Pudel, Labrador Retriever, Newfoundland) sau are calități excelente de aport (Golden sau Labrador Retriever)? Are instincte de pază a turmelor (de ex., Border Collie, câine de cireadă australian, Ciobănesc românesc carpatin)? Urmărește întotdeauna mirosul sau urma (de ex., Beagle sau Pointer)? Este foarte energic (de ex., Collie, Jack Russell)? Are un simț dezvoltat de haită sau are nevoie de foarte multă mișcare și libertate (de ex., Husky)?

TERMENI CHINOLOGICI COMUNI

- Un câine de rasă pură este născut din doi câini din aceeași rasă pură. Un câine cu pedigriu este un câine de rasă pură a cărui genealogie este înregistrată sau consemnată în nomenclatorul de rase canine din fiecare țară. Totuși, cele două cuvinte sunt adesea folosite interschimbabil.

- Un câine de rasă încrucișată este un câine ai cărui părinți sunt de două rase diferite cunoscute. În unele cazuri, acest termen este folosit pentru câinii care au fost împerecheați intenționat.

- Un câine metis este un câine ai cărui părinți sunt de rase diferite.

UN GHID ILUSTRAT

Acest ghid reprezintă o modalitate facilă de a identifica posibilele rase din istoricul câinelui vostru, pe baza unor diferite criterii de morfologie. A fost realizat pentru ca voi să puteți face o evaluare rapidă a raselor încrucișate și să identificați tipul de rasă dominantă. Cu toate acestea, este doar un ghid și nu pretinde să înlocuiască analiza unui expert în rase canine.

Husky*Ciobănesc Francez

Cum să identificați rasele câinele vostru?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Acest câine prezintă toate trăsăturile tipice ale unui Ciobănesc Francez: culoarea neagră și brun-roșcată, profilul rectiliniu cu un bot lung, nici îngust, nici ascuțit, cu blană deasă și scurtă. Totuși, frumoșii ochi albaștri ai Husky-ului Siberian și urechile ascuțite, triunghiulare, drepte sau ridicate, îl fac inconfundabil. Acest exemplu de rasă încrucișată ilustrează dominanța puternică a trăsăturilor Ciobănescului Francez peste cele ale Husky-ului Siberian.

O caracteristică tipică Ciobănescului Francez este prezența unor pinteni dubli pe fiecare dintre picioarele din spate.

Tip Spaniel (Cocker sau Breton)*Ciobănesc German sau Labrador

Cum să identificați rasele câinele vostru?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Acest câine de talie medie are câteva caracteristici tipice anumitor câini de vânătoare, cum ar fi Spaniel, cu urechi destul de scurte, triunghiulare, lăsate, blană de lungime medie, cu franjuri pe urechi și picioare și ochi ovali. Totuși, culoarea neagră predominantă, cu pete albe pe piept, nu este comună rasei Spaniel.

Botul lung și stopul ușor marcat indică o încrucișare de rase cu Labrador Retriever sau Ciobănesc German (sau o încrucișare a acestor rase).

Această rasă încrucișată prezintă caracteristicile predominante la câinii de vânătoare, tipice unei rase Spaniel, dar cu anumite trăsături care sugerează o încrucișare cu un Ciobănesc German sau Labrador. În acest caz, având în vedere incertitudinea, acest câine poate fi considerat un tip de rasă Spaniel încrucișată.

Tip Griffon (Griffon cu păr sârmos*rasă neidentificată ce poate fi Ciobănesc de Pirinei...)

Cum să identificați rasele câinele vostru?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Urechile clăpăuge, lăsate pe spate, blană aspră de lungime medie, cu sprâncene și mustăți, bot lung și pătrat sugerează rasa Griffon cu păr sârmos. Totuși, proporțiile mari sugerează o încrucișare cu o rasă de talie mare. În acest caz, trăsăturile morfologice sunt predominate rasei Griffon cu păr sârmos, dar blana este albă, ceea ce indică o încrucișară originală și ceea de-a doua rasă este greu de identificat.

Bichon Frise*Pudel

Cum să identificați câinele vostru de rasă mixtă?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Blana albă, de lungime medie, fină, pufoasă și ușor creață, urechile căzute, proporțiile medii și capul mai lung, ochii negri, rotunzi sunt caracteristici tipice unui Bichon Frisé, mai mult decât unui Pudel. 

Metis Yorkshire Terrier *rasă probabilă Pinscher sau un alt Terrier

Cum să identificați câinele vostru de rasă mixtă?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Blana de culoare neagră și brun-roșcată, cafenie pe cap și partea inferioară a picioarelor, constituția medie cu un corp mai lung decât înalt, botul lung, cu un stop ușor marcat sugerează o încrucișare cu un Ciobănesc German sau un Terrier. Totuși, blana scurtă și aspră, sprâncenele și mustățile, urechile drepte și ascuțite și liniile exterioare negre ale ochilor indică prezența rasei Terrier. 

Caracteristicile morfologice ale acestui câine sunt destul de variate și sugerează dominanța trăsăturilor rasei Terrier, în ciuda absenței culorii gri-metalic pe corp, tipică rasei Yorkshire Terrier. Se recomandă examinarea unui expert pentru o evaluare cât mai exactă a acestor rase încrucișate.

Metis Ciobănesc German * Collie

Cum să identificați câinele vostru de rasă mixtă?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Blana cafenie cu pete albe, guler, talia medie, botul foarte lung și blana scurtă sau medie, toate acestea sunt caracteristici ușor de identificat. Cu toate acestea, analiza este complicată de înălțimea importantă la greabăn, de faptul că acest câine își poate pune cu ușurință capul pe o masă, de portul urechilor, care sunt ușor îndoite, dar lăsate și de tipul cozii (în formă de seceră sau sabie); toate acestea sugerează o încrucișare cu un tip de câine ciobănesc.

În acest caz, avem un mix echilibrat între caracteristicile morfologice ale Ciobănescului German și ale unui Collie. Părinții sunt cunoscuți, iar noii pui prezintă trăsături specifice de la Ciobănesc German și Collie. Acest câine este unul din puii care reprezintă un echilibru de 50/50 între caracteristicile ambelor rase.

Metis Jack Russell Terrier

Cum să identificați câinele vostru de rasă mixtă?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Caracteristicile unui Jack Russell pot fi văzute în blana albă cu pete negre, cafenii și brun-roșcate, mai ales în zona capului și cozii, cu blană aspră, urechi ridicate, coadă dreaptă și ridicată și înălțimea la greabăn mică, precum și constituția medie cu pieptul pătrat.

În acest caz particular, sunt puține criterii utile pentru a determina cealaltă rasă canină, fără a fi nevoie de investigații suplimentare. Este foarte probabil ca încrucișarea să fi fost cu o altă rasă de Terrier, poate Schnauzer sau un metis Ciobănesc de Pirinei.

Tip Labrador (un singur părinte identificat ca Labrador)

Cum să identificați câinele vostru de rasă mixtă?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Morfologia dominantă este a unui Labrador, cu blana neagră și pete albe sub piept.

În acest caz particular, sunt puține criterii utile pentru a determina cealaltă rasă canină, fără a fi nevoie de investigații suplimentare despre alți câini din regiune. Înălțimea la greabăn, lățimea umerilor și tipul cozii pot fi utile, dar este foarte probabil ca celălalt părinte să fie de rasă mixtă.

Labrador*Husky

Cum să identificați rasele câinele vostru?
Mai jos găsiți criterii pentru a vă ghida:

Capul rotund al câinelui, urechile lăsate și blana scurtă, galbenă, toate sunt caracteristici ale unui Labrador Retriever. Totuși, ochii albaștri caracteristici și pleoapele negre sunt tipice unui Husky.

În acest caz, este prezent un amestec original al trăsăturilor morfologice ale Labradorului Retriever galben și ale unui Husky Siberian. Totuși, este posibil să fie prezente și alte tipuri de rase în moștenirea genetică a acestui câine.

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.