Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

JUCĂRII ȘI JOCURI PENTRU CÂINI: CUM SĂ O ALEGEȚI PE CEA POTRIVITĂ CÂINELUI VOSTRU

Share Perfect Fit Distribuie
JUCĂRII ȘI JOCURI PENTRU CÂINI: CUM SĂ O ALEGEȚI PE CEA POTRIVITĂ CÂINELUI VOSTRU

Care este lucrul pe care toții câinii, indiferent de rasă, talie sau chiar vârstă, îl au în comun? Majoritatea câinilor iubesc să se joace. Câinele vostru este singur acasă în timpul zilei și căutați jucării noi pentru a-l ține ocupat cât sunteți plecat? Sau v-ați săturat să vă jucați cu mingea și doriți alte jocuri distractive pe care să le practicați împreună cu prietenul vostru afară sau înăuntru? Dacă acesta este primul vostru câine, acest articol vă oferă câteva idei pentru a transforma timpul de joacă în distracție și stimulare mintală în același timp. 

DE CE JOACA ESTE IMPORTANTĂ PENTRU DEZVOLTAREA CÂINELUI VOSTRU?

Joaca este foarte importantă pentru beneficiile emoționale, fizice și de învățare pe care le oferă prietenului vostru canin. În primul rând: toată lumea, inclusiv câinele tău, are nevoie de o metodă de a-și descărca nervii sau de a elibera energia acumulată după o perioadă de timp petrecută singur în casă. Jucându-vă cu câinele vostru, îl învățați și să interacționeze social, abilități cum ar fi interacționarea cu alți câini, copii sau cu vecinii voștri, în timp ce consolidați legătura dintre voi. De asemenea, este o modalitate excelentă pentru a-i îmbunătăți coordonarea și pentru a-l stimula mintal, în moduri în care alte activități fizice, cum ar fi plimbarea sau o simplă alergare, nu o pot face. În cele din urmă, există beneficiul suplimentar că majoritatea formelor de joacă cresc activitatea fizică a câinelui vostru, deși aceasta probabil nu este prima motivație pentru încurajarea câinelui la joacă. Indiferent dacă vă jucați singur cu câinele vostru sau cu încă un prieten, acasă, înăuntru sau în grădină, în parc cu alți câini sau cu o jucărie, rețineți că joaca trebuie să fie întotdeauna distractivă și recreațională pentru membrul patruped al familiei. Și nu vă faceți griji dacă nu aveți mult timp la dispoziție, chiar și un scurt moment de joacă este benefic pentru câinele vostru și merită tot efortul.

DISTRACȚIA ȘI JOCURILE CANINE

Există o mulțime de jocuri pe care le puteți juca cu ușurință cu câinele vostru și care nu necesită multă pregătire sau echipament complicat. Deși, ideal este să vă jucați afară, acest lucru nu este mereu posibil din cauza vremii nefavorabile sau din cauza lipsei unei grădini sau a unei alte zone exterioare accesibile și potrivită pentru câini. Totuși, multe jocuri pot fi adaptate pentru interior, chiar dacă cu mai puțin entuziasm.  Mai jos găsiți câteva jocuri populare, unele dintre ele putând fi folosite atât în interior, cât și în exterior.

Aport.Orice listă de jocuri pentru câinele vostru ar fi incompletă fără a menționa clasicul aport. În acest joc, aruncați o minge sau un alt obiect adecvat și sigur pentru câine, apoi îi cereți să-l aducă. Deși acest joc clasic pare ușor, nu toți câinii înțeleg instinctiv că vreți ca el să ia mingea sau obiectul, dar pentru cei care înțeleg, marea provocare este în a convinge câinele să returneze mingea. Pentru ca aportul să funcționeze, câinele vostru trebuie, mai întâi, să stăpânească comenzile de bază rechemare și „lasă”. Odată ce câinele vostru ia mingea în mod voluntar și v-o aduce, vă puteți distra ore în șir cu acest joc și faceți și multă mișcare.De fapt, multor câini le place să joace fotbal cu noi.Deși aportul este mult mai distractiv afară, o versiune modificată poate fi jucată în interior, cu condiția să nu aruncați mingea prea departe și să alegeți un spațiu liber, nu prea aglomerat, unde câinele vostru se poate mișca în voie, fără să se lovească de obiecte.

Jocul de-a v-ați ascunselea: Acesta este un joc minunat pentru a vă juca cu câinele vostru și cu un alt membru al familiei, atât înăuntru, cât și afară. În casă, dați-i câinelui comanda să stea cu cealaltă persoană, în timp ce vă ascundeți în altă cameră. Strigați-l și când vă găsește, felicitați-l și recompensați-l cu multă afecțiune și puțină hrană. Acest joc este distractiv și afară, doar asigurați-vă că nu vă ascundeți prea departe de câinele vostru și că acesta este deja dresat să stea și să vină când îl chemați. În cazul în care câinele vostru are calmul necesar să stea singur cât timp vă ascundeți, vă puteți juca de-a v-ați ascunselea singur/ă cu el.

Câinele și discul zburător:Acest joc foarte distractiv și se joacă cel mai bine afară. Unii câini înțeleg imediat că trebuie să prindă discul și să-l aducă înapoi, în timp ce alții au nevoie de puțină instruire. Mai întâi, familiarizați-l cu discul, încurajându-l să-l ia în gură. Odată ce câinele vostru s-a obișnuit, învățați-l comanda „lasă”, recompensându-l cu o îmbrățișare sau cu hrană, atunci când aduce discul. Apoi exersați aruncarea discului la o distanță foarte mică și, dacă îl prinde, recompensați-l din nou și creșteți treptat distanța la care aruncați discul. Acest joc este foarte distractiv și un bun exercițiu fizic pentru câinele vostru, oferindu-i numeroase oportunități de a alerga și sări, în timp ce exersează comanda aport. Totuși, este bine să cumpărați un disc special pentru câini, întrucât frisbee-urile obișnuite pot răni câinele și pot fi dificil de prins.Acest joc necesită mult spațiu, astfel încât trebuie să vă asigurați că nu sunt copii în preajmă, pentru a preveni posibile accidentări.

Jocuri olfactive: Câinii au din naștere un simț olfactiv foarte dezvoltat, pe care, inițial, îl foloseau pentru a urmări prada. Cu toate acestea, astăzi, în calitate de animale de companie, majoritatea câinilor nu au posibilitatea să-și folosească această aptitudine minunată. Jocurile olfactive sunt o modalitate plină de satisfacții pentru a trezi comportamentul natural al câinelui și pentru a-i provoca mintea prin joc. „Ascunde obiectul” este un joc olfactiv simplu, în care mai întâi arătați câinelui un obiect cu mirosul lui sau al vostru (de ex., un articol de îmbrăcăminte sau o jucărie a lui) și apoi ascundeți-l în casă pentru ca el să-l găsească prin miros. Primul obiect ar trebuie să fie ușor de găsit, crescând treptat dificultatea locurilor în care ascundeți obiectul. În cazul în care câinele găsește obiectul, îl puteți recompensa printr-o mângâiere sau cu hrană. Un alt joc distractiv este „În care mână?” Arătați-i câinelui o jucărie preferată (care să aibă mirosul lui pe ea) într-o mână și lăsați-l să o miroasă. Apoi, ascundeți jucăria într-o mână, dar arătați câinelui ambele mâini. Dați câinelui jucăria doar dacă a mirosit mâna corectă. Puteți încerca să ascundeți și puțină hrană sub unul din două sau trei pahare. Odată ce câinele vostru înțelege conceptul, puteți încerca să schimbați pozițiile paharelor, scopul fiind ca el să răstoarne paharul pentru a lua mâncarea. Dacă aveți posibilitatea, încercați să ascundeți afară jucăria preferată și încurajați-l să o găsească.

Cursa cu obstacole:Dacă câinelui vostru îi place să alerge și să sară, creați de la zero o cursă cu obstacole în grădina voastră sau cumpărați echipament de agilitate pentru talia și vârsta câinelui vostru. Opțiunea creată de voi de la zero poate include conuri portocalii de semnalizare în jurul cărora vă puteți învăța câinele să facă slalom sau poate include un tunel de joacă pentru copii, suficient de mare încât câinele vostru să poată trece în siguranță prin el. Echipamentul profesional pentru agilitate pe care îl puteți folosi acasă include set slalom, cercuri pentru sărituri, tuneluri, platforme și balansoare.Nu numai că acest joc este un exercițiu fizic bun pentru el, dar respectarea instrucțiunilor pentru a depăși un obstacol este foarte stimulantă pentru el. Unele curse cu obstacole pot fi adaptate și pentru un mediu interior.

 Jocuri cu apă: Mulți câini iubesc apa și, mai ales vara, când temperatura crește, câinele vostru se poate distra alergând cu voi pe lângă o stropitoare sau un furtun în grădină. Câinele se poate distra și aducând jucării din apă, așa că, dacă locuiți lângă o acumulare de apă adecvată pentru abilitățile de înot ale câinelui vostru, încercați să aruncați o jucărie plutitoare pentru câini pe care el să o aducă înapoi. Astăzi, vâslitul pe placă și canotajul cu câinele vostru sunt sporturi din ce în ce mai populare. Câinele vostru se va bucura să fie pe apă cu voi și poate va dori chiar să sară în apă. Asigurați-vă să îl echipați cu o vestă de salvare pentru câini, chiar dacă aveți încredere în abilitățile lui de înot. Dacă nu locuiți lângă o acumulare de apă, dar aveți o grădină, puteți instala o piscină pentru câini, unde câinele vostru se poate juca în apă, în special vara. Câinele vostru trebuie supravegheat constant în jurul apei.

O plimbare în parcul pentru câini:Din ce în ce mai populare, parcurile pentru câini sunt locuri unde câinele vostru poate alerga în voie, fără lesă, cu condiția să fiți atenți la comportamentul lui. Parcurile pentru câini sunt spații excelente pentru socializarea cu alți câini și pentru a se juca cu voi într-un spațiu liber. Cu toate acestea, nu toți câinii se simt confortabil sau pregătiți pentru a fi în preajma altor câini, așa că nu vă grăbiți și asigurați-vă că răspunde imediat la comanda „vino”, înainte să-l duceți într-o zonă fără lesă. Unii specialiști recomandă chiar să faceți o plimbare mai lungă cu câinele vostru înainte de a vă duce în parcul pentru câini, astfel încât să aibă șansa să elibereze din energie înainte de a fi introdus într-un potențial mediu foarte stimulant. Unele parcuri pentru câini au zone speciale sau ore speciale pentru câinii mai mici. Dacă, de exemplu, aveți un Yorkshire Terrier, un Teckel sau un Pomeranian Yorkshire Terrier, Pinscher, Chihuahua, acesta s-ar putea să nu fie pregătit să fie în preajma unor câini mult mai mari, cum ar fi un Mare Danez uriaș sau chiar un Labrador.

ALEGEREA JUCĂRIEI POTRIVITE

Există multe tipuri de jucării pentru câini, concepute pentru a anima orice joc cu câinele vostru și pentru a-l ține ocupat când este singur. Cu o jucărie potrivită aproape pentru orice scop, nu ar trebui să aveți nicio problemă în a găsi ceva atrăgător pentru câinele vostru. În general, este indicat să încercați și să adaptați mărimea jucăriei la talia câinelui vostru, jucăriile mai mari fiind potrivite pentru câinii de talie mare. Rețineți că o jucărie nu ar trebui să fie atât de mică încât câinele să o poată înghiți sau să se înece cu ea. Jucăriile diferă și în funcție de vârsta câinelui.De exemplu, anumite jucării de ronțăit sunt special concepute pentru puii cărora le cresc primii dinți, iar alte jucării sunt concepute pentru dinții câinilor mai bătrâni.De asemenea, nu uitați să înlocuiți orice jucărie uzată sau stricată și evitați să oferiți câinelui vostru jucării destinate copiilor, care pot fi periculoase pentru el. Jucăriile pentru câini de bună calitate sunt fabricate din materiale concepute să reziste chiar și la ronțăit intens. Mai jos găsiți alte opțiuni populare:

Jucării puzzle:Aceste jucării au forme și mărimi diferite și sunt concepute pentru a stimula facultățile mintale ale câinelui și pentru a preveni plictiseala, când este singur acasă. Cele mai multe jucării puzzle includ o formă de dispozitiv de alimentare a puzzle-lului, cum ar fi o minge pe care o puteți umple cu hrană, și o gaură pe care o puteți regla în funcție de cât de dificil vreți să fie pentru câinele vostru să ia mâncarea, ori o jucărie din cauciuc care sare și care poate fi umplută cu mâncare. O altă jucărie puzzle conține o tablă de puzzle cu găuri pentru a ascunde hrană și discuri glisante sau o jucărie de pluș plină cu jucării care chițăie pe care câinele vostru poate încerca să le scoată.

Jucării cu apă: În cazul în care câinelui vostru îi place apa, există multă jucării plutitoare cu apă pentru ore de distracție făcând aport, inclusiv un disc plutitor, „pietre” false pe care le puteți arunca și el le va aduce, jucării de cauciuc cu o funie atașată, precum și jucării pe care le umpleți cu apă, care se scurge ușor atunci când câinele le ronțăie, răcorindu-l puțin vara.

Jucării de ronțăit: Probabil deja v-ați dat seama, dar câinii chiar trebuie să ronțăie! De fapt, ronțăitul este necesar pentru sănătatea mintală și fizică a câinelui. Ronțăitul mâncării nu-i va satisface această nevoie instinctivă, prezentă la toți câinii. Există multe jucării de ronțăit rezistente, cunoscute și ca „indestructibile”, pe piață, dar este important să alegeți jucării care nu sunt foarte dure pentru sănătatea câinelui vostru și nici prea moi pe care să le poată mesteca cu ușurință. De asemenea, alegeți o jucărie de ronțăit suficient de mare, astfel încât să nu se poate sufoca cu ea.

Jucării pentru dormit sau pentru transport: Multor câini, în special puilor, le place să se joace cu o pătură „alinătoare” sau o jucărie preferată, să se joace cu ea sau doar să o transporte.Poate fi și un tricou al vostru sau o jucărie special concepută pentru acest scop. Aveți grijă să alegeți o jucărie rezistentă și ușor de spălat.

Prin urmare, când vine vorba de joaca cu câinele tău, există nenumărate posibilități de a stimula mintea câinelui, de a-i dezvolta abilitățile sociale, de a crește efortul fizic și de a vă distra împreună. Dacă prietenul vostru canin nu răspunde imediat cu entuziasm la unul din jocuri sau jucării, nu vă descurajați. Poate fi nevoie de puțin timp până când câinele va înțelege noua jucărie sau regulile jocului. În acest caz, lăsați jucăria deoparte pentru moment și introduceți-o mai târziu sau încercați jocul în altă zi. De asemenea, este posibil ca animalului vostru de companie să nu-i placă o anumită jucărie sau un anume joc. În acest caz, nu ezitați să încercați un joc diferit sau o altă jucărie, care ar putea fi mai potrivită aptitudinilor sau înclinațiilor lui naturale. În cele din urmă veți găsi un joc sau o jucărie pe care o va îndrăgi și care vă va oferi ore întregi de distracție și o nouă metodă de a consolida relația cu câinele vostru.

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.