Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

DE CÂT EXERCIȚIU FIZIC ARE NEVOIE CÂINELE MEU?

Share Perfect Fit Distribuie
DE CÂT EXERCIȚIU FIZIC ARE NEVOIE CÂINELE MEU?

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale posesorilor de câini în ziua de astăzi este: „De cât exercițiu fizic are nevoie câinele meu?” De la momentul emoționant când îl primiți în casă pentru prima dată, la câinele bătrân care vă este alături, nivelul adecvat de mișcare trebuie considerat în funcție de fiecare etapă din viața lui. Sunteți în procesul de alegere a unui prieten canin și vă întrebați dacă necesitățile de activitate fizică diferă de la rasă la rasă?Răspunsul scurt este da. Totuși, câinii sunt indivizi, astfel încât există diferențe și între câinii din aceeași rasă. Un câine dintr-o rasă cunoscută ca liniștită, cu puțină energie, v-ar putea surprinde cu plăcerea lui de a se juca, în timp ce un câine dintr-o rasă foarte energică vă poate surprinde prin calmitatea lui. Pe lângă rasă, este important să luați în calcul și stilul de viață și etapa vieții lui. Dacă aveți un câine adult care s-a îngrășat în ultimul timp, poate fi un semn că nu face suficientă mișcare pentru aportul de energie recomandat. Cu toate acestea, în cazul în care câinele vostru senior pare că nu mai poate alerga sau merge la fel de repede ca înainte, este posibil ca exercițiile fizice de până acum să fie prea solicitante pentru el. Și dacă aveți un pui prea energic, poate veți fi surprinși să aflați că și puii pot face prea mult efort fizic (deși el nu crede asta!) (citiți articolul: Când este considerat un câine adult?- F4 bis). Rețineți că, indiferent de rasa câinelui vostru și dacă este de rasă pură sau mixtă, pui, adult sau senior, toți câinii au nevoie de exercițiu fizic.Și acest lucru este adevărat indiferent unde locuiește câinele vostru - liber să alerge în grădină sau în interior, în oraș sau la țară. Esențial este să adaptați activitatea câinelui vostru la aptitudinile lui și să consultați un veterinar dacă aveți întrebări.

CEL MAI BUN PRIETEN AL OMULUI: DE LA CÂINE DE MUNCĂ LA ANIMAL DE COMPANIE

Câteodată uităm că câinii domesticiți au o istorie de mii de ani și sunt considerați prima specie domesticită. De-a lungul secolelor, câinii au fost crescuți pentru a munci alături de oameni, îndrumând și păzind turmele de animale, ca ajutor la vânătoare și urmărirea vânatului, participând la operațiuni de căutare și salvare, în calitate de câini de pază sau de sanie pentru a ne ajuta să ne deplasăm dintr-un loc în altul, adesea, în condiții extrem de dure. Prin urmare, de mii de ani, câinii duc o viață foarte activă și solicitantă fizic. Astăzi, ca urmare a stilului nostru de viață urban și sedentar, mulți câini au devenit animale de companie, petrecând foarte mult timp în casă, așteptându-și stăpânul să se întoarcă. În cazul în care câinele vostru, ca mulți dintre prietenii noștri canini, nu mai este câine de muncă, este important să aveți în vedere că acesta are o necesitate naturală și biologică de activitate fizică. Adesea, e nevoie de foarte puțină încurajare și o doză mică de entuziasm din partea voastră pentru a trezi nevoia naturală a câinelui vostru de a fi activ și în mișcare. 

EXERCIȚII CANINE PENTRU ORICE RASĂ

Nevoia de exercițiu fizic a câinelui vostru depinde, în principal, de vârstă, sănătate, rasă și personalitatea individuală. Mărimea nu este, neapărat, un bun indicator pentru cerințele de mișcare ale unui câine. De fapt, mulți oameni cred că rasele de câini mici nu au nevoie de mult exercițiu fizic. Deși acest lucru poate fi adevărat pentru unii câini de talie mică, cum ar fi Pomeranian sau Chihuahua, dacă ați văzut vreodată un Jack Russell Terrier sau un West Highland White Terrier în acțiune, știți că aceștia pot fi foarte energici.

Astfel, în funcție de rasă sau grupul de care aparțin (câini de muncă, câini ciobănești și de cireadă, câini de agrement și de companie și câini scotocitori, aportori și de apă - pentru a numi doar câțiva), câinii tind să aibă necesități de mișcare mai ridicate sau mai scăzute. Cele mai multe rase intră într-una din patru categorii, care includ câini cu energie scăzută, moderată, activi și foarte activi. Totuși, rețineți că acestea sunt reguli generale, și nu reguli stricte. Indiferent de rasă, fiecare câine are propria personalitate și înclinație. Așa că este recomandat să nu presupuneți că câinele vostru de agrement va vrea să stea mereu în canapea cu voi sau că câinele vostru de muncă iubește foarte să alerge. Încercați să propuneți un nivel de activitate, care este recomandat pentru nevoile lor și apoi observați ce le place să facă și ce pot face. Mai jos găsiți câteva reguli de bază.

CÂINI LINIȘTIȚI CU NEVOI MINIME DE ACTIVITATE

Nivelul exercițiului fizic: începând de la o oră pe zi, de exemplu, plimbarea cu lesa sau alt sport cu impact redus. Rețineți că, deși câinele vostru pare că se descurcă cu un nivel scăzut de activitate, încercați să creșteți treptat exercițiile fizice zilnice, adăugând 15 minute în plus de plimbare sau sesiune de joacă, atunci când este posibil.

Tind să fie din grupul câinilor de agrement sau ciobănești și, posibil, din grupul câinilor utilitari.

Câteva exemple: Bichon Frisé, Cockapoo, Yorkshire Terrier și Pinscher pitic...

În general, câinii cu energie scăzută:

 • Le place să se plimbe puțin în fiecare zi
 • Le place să fie luați în brațe atunci când sunt obosiți
 • Adoră să doarmă
 • Au propriile idei despre dresaj
 • Au tendință de îngrășare
 • Nu refuză niciodată atenție, dragoste și grijă
 • Sunt foarte relaxați și liniștiți

 

CÂINI CU ENERGIE MODERATĂ

Exerciții recomandate: 1-3 ore pe zi, de exemplu, joaca fără lesă

Tind să fie din grupul Terrierilor sau câinilor utilitari și posibil din grupul câinilor de vânătoare

Câteva exemple: Airedale Terrier, Scottish Terrier, Cocker Spaniel, Setter Englez...

În general, câinii cu energie moderată:

 • Le place să facă 2 plimbări în fiecare zi pentru a-și destinde picioarele
 • Le place să se plimbe fără lesă
 • Le place să doarmă acasă după ce s-au plimbat
 • Adoră să fie dresați
 • Sunt încrezători și prietenoși cu străinii

 

CÂINI ACTIVI ȘI ENERGICI

Exerciții recomandate: 3-6 ore pe zi, de exemplu, alergat, joacă fără lesă

Tind să fie din grupul câinilor de muncă sau al câinilor aportori și, posibil, din grupul câinilor de vânătoare

Câteva exemple: Border Collie, Labrador, Golden Retriever, Ciobănesc Belgian, Ciobănesc German...

În general, câinii foarte energici:

 • Le place să facă mai multe plimbări decât vă place vouă, de preferat în locuri unde pot alerga în voie
 • Sunt mereu gata de plecare
 • Sunt activi și în jurul casei, chiar și după ce au depus efort
 • Aleargă departe când sunt lăsați fără lesă
 • Au o capacitate fizică mai mare decât stăpânii lorAu o capacitate fizică mai mare decât stăpânii lor

 • Nu se plictisesc niciodată de aport
 • Tind să aibă greutatea sub cea normală
 • Pot fi puțin prea entuziasmați atunci când întâlnesc persoane noi

 

CÂINI FOARTE ACTIVI ȘI FOARTE ENERGICI

Unii câini considerați foarte energici pot practica sporturi și activități în condiții extreme. De exemplu, câinii de sanie sunt construiți pentru a munci pe distanțe lungi, chiar și sute de kilometri, expuși la temperaturi foarte scăzute. Acești câini speciali au nevoie de mult exercițiu fizic atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mintală.

Tind să fie din grupa câinilor de muncă

Câteva exemple: Husky Siberian, Eschimos Canadian...

În general, câinii foarte energici:

 • Au o rezistență incredibilă
 • Au nevoie de multă stimulare mintală
 • Nu se satură de mișcare

 

BENEFICIILE ACTIVITĂȚII FIZICE PENTRU CÂINI

Exercițiile fizice regulate sunt importante pentru menținerea greutății ideale a câinelui vostru și a sănătății fizice, dar sunt importante și pentru sănătatea mintală și fericirea lui. Câinii, ca și oamenii, au nevoie să elibereze energia acumulată pe timpul zilei, mai ales dacă petrec mult timp într-un spațiu închis sau sunt singuri acasă. Exercițiile fizice sunt importante pentru a elibera energie, stimulând în același timp și capacitățile mintale ale câinelui și evitând plictiseala. Este important să oferiți câinelui diferite exerciții și jocuri și, în special în cazul anumitor rase, oportunitatea de a-și exprima comportamentul instinctiv, cum ar fi înotul, urmăritul, aportul sau să-și folosească simțul olfactiv, al văzului sau simțul auditiv.De asemenea, activitatea fizică permite câinelui să interacționeze cu alți câini, oameni și mediul înconjurător, învățându-l abilități sociale.

PROBLEMELE DE SĂNĂTATE ȘI EXERCIȚIILE FIZICE

Nu toate exercițiile fizice sunt potrivite pentru toate rasele de câini. De exemplu, câinii brahicefali, care au craniul plat și lat sau capul turtit, ceea ce le face față să pară plată (de ex., Cavalier King Charles Spaniel, Boxer sau Shih-Tzu, printre alții), adesea, au probleme respiratorii care îi împiedică să facă exerciții fizice intense. De asemenea, pot fi sensibili la căldură excesivă, care poate fi periculoasă pentru ei. Anumite rase de câini sunt predispuse, în special, la artrită sau la inflamarea articulațiilor. Semne pe care să le urmăriți sunt șchiopătatul, gâfâitul. Aceste rase includ Marele Danez, precum și alți câini foarte energici, cum ar fi Ciobănescul German sau Labradorul. Firește, în cazul în care câinele vostru are artrită, nu este recomandat să practice sporturi care necesită sărituri. În orice caz, este recomandat să duceți câinele la veterinar pentru examinări regulate. Veterinarul va putea să observe orice probleme de sănătate și vă poate și sfătui cu privire la cel mai bun regim de exerciții fizice pentru câinele vostru.

FIECARE CÂINE CU ACTIVITATEA LUI

Pe lângă vârstă, starea generală de sănătate sau rasa câinelui, nu uitați să luați în calcul și personalitatea lui individuală și înclinațiile, atunci când vine vorba de exerciții fizice.În cazul în care câinele vostru pare determinat să păzească copiii în drum spre școală în fiecare zi, poate ar fi bine să-l înscrieți la un sport unde poate face asta mai des. Sau dacă, pe de altă parte, sare în cea mai apropiată apă (inclusiv heleșteul artificial al vecinului), atunci poate ar fi bine să încercați vâslitul pe placă sau săriturile de pe ponton. De fapt, la început, veți vrea să încercați o gamă largă de activități cu prietenul vostru și să observați ce-i place mai mult. Cine știe? Poate veți descoperi amândoi că nu se poate sătura de jocurile de agilitate sau de cele cu discul și poate descoperiți că și vouă vă plac! Rețineți că cel mai important lucru este să respectați ritmul câinelui vostru și să vă distrați amândoi!

Rețineți că, dacă alegeți un câine, este important să știți dacă are cerințe minime sau ridicate de mișcare și dacă aveți stilul de viață potrivit pentru a îndeplini aceste cerințe. Dacă sunteți tipul atletic pentru care o urcare pe munte, urmată de o repriză de înot pentru „răcorire”, este o nimica toată, este indicat să alegeți un câine săltăreț, foarte energic, care va adora stilul vostru activ de viață. Pe de altă parte, dacă preferați o plimbare în jurul cartierului și încă nu ați încercat adidașii de alergat pe care i-ați cumpărat anul trecut, este indicat să alegeți un câine cu nevoi minime de mișcare.

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.