Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

DE CÂT SOMN ARE NEVOIE PUIUL MEU DE PISICĂ?

Share Perfect Fit Distribuie
DE CÂT SOMN ARE NEVOIE PUIUL MEU DE PISICĂ?

Pisicile adulte dorm, în medie, 18 ore pe zi, iar puii de pisică și mai mult chiar! Dacă tocmai ai primit un pui de pisică în familie sau dacă se întâmplă să ai în grijă pisoi nou-născuți, probabil te întrebi cât de mult ar trebui să doarmă. Dacă te preocupă calitatea somnului pisoiului tău, nu uita că el trebuie să se simtă protejat, într-un loc liniștit, cald și confortabil. Somnul, alături de o alimentație corectă, este esențial pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos, a mușchilor și oaselor puiului tău de pisică. Frecvența și durata perioadelor de somn vor depinde de vârstă, dar și de personalitatea și de stilul de viață al pisicii; cu cât pisica este mai activă, cu atât ar trebui să doarmă mai mult.

TIPARUL DE SOMN AL PISOIULUI NOU NĂSCUT

În prima săptămână, pisica ta poate dormi peste 20 de ore pe zi: cam 90% din timp! Somnul ei este ușor, agitat, cu mici contracții rapide ale mușchilor feței și ale urechilor și poate scoate chiar sunete abia perceptibile. Sunt semne de „somn superficial” (denumit uneori somn paradoxal sau somn REM - rapid eye movement, mișcare rapidă a ochilor). Poți observa, de asemenea, că nou-născutul doarme împreună cu frații săi, alături de mamă. Pentru că încă nu este capabil să își regleze singur temperatura corpului, el doarme astfel în mod instinctiv, pentru a se încălzi și a se simți protejat. Reține că pisoiul tău își poate dubla dimensiunea în prima săptămână de viață, iar pentru un proces de creștere atât de rapid este nevoie de mult somn. Printre altele, somnul îi permite micuțului tău prieten să se odihnească și, în plus, consolidează procesul de învățare și memorare.

OBICEIURILE DE SOMN ALE PUIULUI DE PISICĂ DUPĂ PRIMELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI DE VIAȚĂ

Pe măsură ce puiul de pisică crește, el va dormi tot mai puțin, devenind, în schimb, tot mai activ; toate simțurile sale încep să se dezvolte. Somnul lui are acum o fază nouă, profundă (somn lent sau non-REM), în care pisoiul este complet relaxat și respiră ușor. Această fază alternează cu somnul „ușor” de tip REM, într-un „ciclu de somn”. Pisoiul tău începe să experimenteze „somnul polifazic” tipic, perioada lui de somn începând să cuprindă mai multe cicluri succesive între două stări de veghe1 .

La vârsta de trei săptămâni, pisoiul tău va începe deja să doarmă singur, având perioade mai lungi de somn profund. La această vârstă, tinde să doarmă pe burtă sau pe o parte. Pe măsură ce crește, va deveni tot mai îndrăzneț și va începe să exploreze împrejurimile. Micuța ta felină ia contact cu mediul ei de viață prin sărituri, cățărări, salturi bruște și zgârieturi (atenție la mobilă și la perdele!) Aceste comportamente instinctive sunt foarte solicitante pentru pisoiul tău și necesită un consum foarte mare de energie. Iar rezerva de energie se reface în timpul somnului.

După două luni, pisoiul tău doarme, în medie, 18 ore pe zi, asemenea unei pisici adulte. Ciclul lui de somn se poate împărți acum într-o fază de somn profund (20-25 de minute), urmată de o fază de somn paradoxal/REM/cu vise (5 minute). Acum, pisoiul tău doarme singur, cel mai adesea în locuri călduroase, însorite, confortabile, la înălțime.

DE CE ESTE PISOIUL MEU ATÂT DE ACTIV PE TIMP DE NOAPTE?

Probabil ai remarcat că pisoiul tău se face ghem, pregătindu-se de un pui de somn exact atunci când familia ta se trezește și se apucă de treabă. Acest lucru se întâmplă pentru că pisicile sunt mamifere crepusculare, care au tendința să fie cel mai active în zori și la lăsarea serii. În sălbăticie, felinele vânează în aceste intervale, dormind, în schimb, în timpul zilei. Micuța ta felină este programată biologic să se comporte astfel. Cu toate acestea, pisicile sunt, în același timp, destul de adaptabile, în special dacă sunt atașate de stăpânul lor. Dacă te trezește imediat ce se crapă de ziuă, poți s-o înveți să nu mai facă acest lucru, asigurându-i mai multă activitate pe timpul zilei. Poți face în așa fel încât mediul ei să devină mai interactiv, oferindu-i jucării care să o stimuleze. Dacă este mai activă pe timpul zilei, va putea dormi mai mult noaptea! De asemenea, ai putea încerca să te joci cu ea chiar înainte de culcare. Dacă obișnuiește să se trezească devreme, ai putea să îi faci rost de un sistem de hrănire de tip puzzle, care este, de fapt, o jucărie umplută cu mâncare, care o va ține ocupată până ce tu îți vei fi băut cafeaua de dimineață!

SFATURI DE ULTIM MOMENT

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu micuța ta felină în timp ce doarme? În timpul somnului paradoxal sau REM, ai putea crede că pisoiul tău e treaz. În acest stadiu, el se poate trezi la cel mai mic zgomot și este ca într-un fel de stare de alertă, gata oricând să fugă, să atace sau să sară. Instinctele lui de apărare și de pradă sunt în acțiune.

  • Asigură-te că are un locșor retras în care să doarmă, ca să poată intra în faza de somn profund - esențială pentru sănătatea și starea lui de bine.
  • Chiar dacă pisoiul tău scoate mici zgomote în somn, evită să-l trezești în timp ce doarme. Se crede că pisicile ar visa în acest stadiu, deși noi încă nu am reușit să aflăm ce anume visează. Probabil că aleargă după jucăria lor preferată!

În concluzie, chiar dacă stimularea și activitatea fizică sunt binevenite pentru starea lui de bine, fizică și mentală, asigură-te că pisoiul tău are parte de suficient somn de calitate pe durata zilei. Amândoi vă veți bucura de timpul special petrecut împreună, jucându-vă și consolidându-vă relația afectivă. Iar atunci când pisica ta doarme, încearcă să ghicești la ce anume ar putea să viseze!

  • 1 Ball NJ. The phasing of sleep in animals. În: Stampi C, editor. WhyWe Nap Evolution, Chronobiology and Functions of Polyphasic and Ultra short Sleep. Birkhauser; Boston: 1992. pp. 31–49.

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.