Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

SĂ ÎȚI LAȘI PISICA AFARĂ SAU SĂ O ȚII ÎN CASĂ: LUAREA CELEI MAI BUNE DECIZII PENTRU PISICA TA ȘI PENTRU FAMILIA TA

Share Perfect Fit Distribuie
SĂ ÎȚI LAȘI PISICA AFARĂ SAU SĂ O ȚII ÎN CASĂ: LUAREA CELEI MAI BUNE DECIZII PENTRU PISICA TA ȘI PENTRU FAMILIA TA

Alegerea între a lăsa pisica să trăiască în aer liber și a o ține în casă este cel mai adesea o decizie importantă, atât pentru noii posesori de pisici, cât și pentru cei cu experiență. Aceia dintre voi care împărțiți sau ați împărțit la un moment dat viața și casa cu un prieten sau doi din familia felinelor probabil ați remarcat deja că dezbaterea pe tema „în casă” sau „afară” tinde să depășească în importanță chiar și preocupări precum calitățile hranei umede față de hrana uscată, alegerea așternutului potrivit pentru litiera pisicii (dar și a celui mai rentabil pentru familie) sau dacă și când e cazul să tragem linia în ceea ce privește permisiunea acordată pisicii de a dormi în pat cu noi peste noapte.

Așadar, indiferent dacă noul membru al familiei tale este un pisoi tânăr sau o pisică matură și sigură pe ea, cel mai probabil vei ajunge în cele din urmă să te confrunți cu ceea ce, la început, ar putea să pară o dilemă de nerezolvat: să îmi las pisica afară sau să o țin în casă?

Și, cum o întrebare dificilă duce adesea la o alta, e foarte posibil ca după aceea să ajungi să îți pui o serie de întrebări din aceeaşi categorie, precum: Care sunt beneficiile traiului în aer liber pentru pisica mea? Care sunt riscurile la care mă expun dacă îmi las pisica afară? Pot să las afară pisica mea crescută în casă? Pisica mea poate fi fericită dacă stă numai în casă? Care sunt avantajele și dezavantajele vieții în casă? Un pisoi ar trebui să fie lăsat să iasă afară? Cu toate acestea, nu are rost să intrăm în panică. Cu puțină pregătire și reflecție în prealabil, aceste întrebări nu au de ce să te copleșească.

De fapt, decizia de a lăsa pisica afară sau o de a o ține în casă nu trebuie să fie una stresantă nici pentru tine, nici pentru pisica ta. Pentru a te ajuta să iei o decizie informată, care să fie - mai presus de orice altceva - cea mai bună decizie pentru binele pisicii tale și - întâmplător - și o decizie cu care tu să te simți împăcat/ă, îți propunem să arunci o privire la unele dintre cele mai frecvente aspecte legate de această temă.

RESPECTAREA PERSONALITĂȚII ȘI NEVOILOR SPECIFICE ALE PISICII TALE

Mai întâi de toate, atunci când cântărim avantajele și dezavantajele vieții în aer liber față de viața în casă pentru o pisică, este important să ne amintim două lucruri. În primul rând, așa cum se întâmplă și cu oamenii, fiecare pisică este diferită, cu personalitatea și preferințele proprii; prin urmare, o soluție care se dovedește cea mai bună pentru o pisică nu e neapărat soluția cea mai bună și pentru pisica ta. De pildă, dacă ai adoptat o pisică vagabondă, care s-a obișnuit să rătăcească dintr-un loc în altul, e foarte probabil că noul tău prieten va fi dornic să iasă afară cât mai des. Pe de altă parte, dacă pisica ta a avut în trecut experiențe traumatizante cu alte animale, probabil că va fi mai mult decât reticentă la ideea de a se aventura din nou afară. Un pisoi care nu a ieșit niciodată din apartamentul tău ar putea sau nu să fie atras de perspectiva ieșirii în natură. În al doilea rând, nu există perspectivă „corectă” sau „greșită” în dezbaterea în casă/afară. Și pisicile crescute în casă, și cele crescute în aer liber pot duce o viață plină, fericită și îndestulătoare, cu condiția ca tu să iei câteva măsuri practice pentru ca mediul de viață - interior sau exterior - al pisicii tale să fie cât mai sigur și mai interesant de explorat cu putință pentru pisica ta.

CHEMAREA „MAMEI NATURĂ” ȘI PISICA TA

Multe pisici vor dori să iasă afară odată ce au simțit gustul vieții în aer liber; pe de altă parte, alte pisici ar putea da dovadă de timiditate și prudență dusă la extrem la ideea de a se aventura într-un mediu necunoscut, plin de experiențe senzoriale nefamiliare. Acestea fiind spuse, pisicile sunt de regulă curioase și sunt niște exploratori înnăscuți. Pisicile se lasă ușor seduse și antrenate de nenumăratele priveliști, sunete, gusturi, texturi și mirosuri pe care le pot întâlni dincolo de zidurile casei: insecte, jocul luminilor și umbrelor, rozătoare, păsări și plante - asta ca să numim doar câteva. Așadar, dacă pisica ta pare atrasă de perspectiva de a se aventura afară sau dacă așteaptă tânjind în fața ușii, n-ar fi rău să analizezi câteva din avantajele și dezavantajele potențiale ale vieții în aer liber.

CARE BENEFICIILE DECIZIEI DE A LĂSA PISICA AFARĂ?

 • Fără îndoială, pisicile care trăiesc în aer liber au mai multe ocazii de a beneficia de activitate fizică, având posibilitatea să se cațere, să alerge sau să exploreze. Fiind liberă să rătăcească în voie sau pur și simplu să exploreze un spațiu exterior restrâns, pisica ta este, în mod firesc, mai puțin expusă riscului de creștere în greutate.
 • Afară, pisica ta poate da frâu liber comportamentului său instinctiv - precum reflexul de a-și ascute ghearele, pe care tu s-ar putea să nu-l apreciezi în casă, pe mobilă sau pe perdelele nou-nouțe.
 • Mediul exterior oferă nenumărate oportunități pentru pisica ta curioasă, care poate astfel să exploreze spații mai vaste și să întâlnească noi priveliști, mirosuri, gusturi, texturi și experiențe, menite să-i stimuleze curiozitatea naturală și starea de bine...
 • Poți să-i amenajezi pisicii tale o litieră naturală într-o zonă retrasă a grădinii, pe care s-o folosească în paralel cu litiera obișnuită din casă, aceasta din urmă rămânând ca rezervă pentru zilele ploioase sau pe timp de noapte.
 • De asemenea, pisica ta se poate bucura de colțul ei propriu de grădină, cultivat cu iarbă înaltă în care să se poată rostogoli și ascunde.

 

CARE SUNT RISCURILE LA CARE TE EXPUI DACĂ ÎȚI LAȘI PISICA AFARĂ?

 • Mașinile reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pisica ta în aer liber. Străzile aglomerate sunt cu precădere periculoase, însă o pisică poate la fel de bine să fie luată prin surprindere și lovită de o mașină și pe un drum de țară, puțin circulat.
 • De asemenea, pisicile au obiceiul riscant de a se ascunde sub aripa mașinii.
 • Pisica ta poate să se îndepărteze prea mult de casă în hoinăreala ei și să se rătăcească. Totuși, e bine să eviți să-i pui zgardă, pentru a împiedica riscul de strangulare. O alternativă binevenită ar fi aceea de a-i pune pisicii o zgardă sigură, pe măsura ei, ușor de desprins, cu o plăcuță de identificare.
 • În funcție de zona în care locuiești, o posibilă amenințare pentru pisica ta ar putea fi alte animale, precum vulpi, câini, dar în special alte pisici rivale, potențial agresive.
 • Pisicile care trăiesc în aer liber sunt mult mai expuse la contractarea unor boli infecțioase, în special în urma luptelor cu alte pisici. Boli grave frecvent întâlnite sunt leucemia felină (FeLV), Virusul Imunodeficienței Feline (FIV), abcese și infecții ale căilor respiratorii superioare, printre altele.
 • Substanțele toxice precum granulele împotriva melcilor, antigelul sau otrava pentru șobolani sunt, la rândul lor, periculoase.
 • Unele plante și flori de grădină frecvent întâlnite, precum crinii sau poinsettia, sunt toxice pentru pisica ta.
 • Pisica ta poate rămâne captivă în garajul sau magazia cuiva.
 • Afară, pisica ta este mai expusă la paraziții comuni precum căpușele sau viermii intestinali.

Astfel, deși există multe beneficii evidente ale deciziei de a-ți lăsa pisica în aer liber - printre care un plus de activitate fizică, stimulare naturală și o supapă pentru comportamentele instinctive ale pisicii, precum cel de explorare - decizia implică, de asemenea, și multe riscuri. Printre acestea se numără mașinile, alte animale, boli și paraziți, produse sau plante toxice, precum și pericolul de a se rătăci sau a rămâne captivă pe undeva.

 

EVALUAREA MEDIULUI EXTERIOR POTENȚIAL AL PISICII TALE

Este important să analizezi atent mediul exterior imediat al pisicii tale. Ar trebui să-ți pui câteva întrebări de bază, precum: cât de departe mă aflu față de cea mai apropiată șosea? Grădina mea dispune de un tip de îngrădire care să poată să țină la distanță câinii vagabonzi și să o descurajeze - deși nu neapărat să o împiedice - pe pisica mea să iasă afară? Ce fel de plante cresc în grădina mea? Există câini în imediata vecinătate? Care este programul familiei? Va fi cineva acasă pentru a lăsa pisica să intre în casă în caz că se simte amenințată sau va fi nevoită să rămână afară? Toate acestea sunt întrebări importante pe care trebuie să ți le pui dacă ai în vedere această schimbare majoră în stilul de viață al pisicii tale.

 

ALEGEREA DE A O LĂSA PE PISICA MEA AFARĂ

Odată ce ai cântărit avantajele și dezavantajele deciziei de a-ți lăsa pisica afară și după ce le-ai analizat în raport cu mediul din imediata apropiere a locuinței tale, probabil vei decide să îi dai voie pisicii tale să exploreze lumea exterioară. Există o serie de măsuri practice pe care le poți lua pentru a optimiza experiența pisicii tale în afara casei și a o ajuta să rămână sănătoasă și nevătămată.

 

SFATURI PENTRU A REDUCE LA MINIMUM RISCURILE PENTRU PISICA TA CARE TRĂIEȘTE ÎN AER LIBER

 • Asigură-te că pisica ta are toate vaccinurile necesare.
 • Administrează-i periodic pisicii tale tratamente împotriva puricilor, căpușelor și a viermilor intestinali.
 • Implantează-i pisicii un microcip. Un microcip asigură o modalitate permanentă de identificare. Dacă scumpul tău prieten necuvântător se rătăcește sau se îndepărtează prea mult de casă, va fi mult mai ușor să îl găsești dacă are microcip.
 • Sterilizează-ți pisica. Astfel, ea nu se va mai îndepărta prea mult de casă.
 • Dacă locuiești în apropierea unei șosele, încearcă să nu-ți lași pisica afară la orele de vârf / când traficul este intens.
 • Încearcă să o convingi să intre în casă la lăsarea serii. Pisicile sunt expuse unui risc mai mare noaptea, când pot fi orbite de farurile mașinilor.
 • Discută cu vecinii. Interesează-te dacă pisica ta merge în grădina vecinului pentru a-și face nevoile. Asigură-te că pisica ta are și o litieră în interior, la care poate avea acces oricând, și o zonă de toaletă afară. Asigură-te că aceasta din urmă este în permanență curată și este amplasată într-un loc în care pisica ta se simte în siguranță, fără a fi prea expusă.
 • Dacă lipsești mult de acasă în timpul zilei și nu poți lăsa pisica să intre și să iasă în permanență în/din casă, ia în calcul montarea unei ușițe rabatabile. Ușițele rabatabile controlate prin microcip sunt concepute pentru a împiedica alte pisici să pătrundă în casă.
 • Scapă de produsele chimice periculoase din grădină și interesează-te la vecini în legătură cu produsele folosite de aceștia.
 • Ori de câte ori este posibil, asigură-te că nu ai în grădină plante toxice pe care pisica ta ar putea să le ronțăie, mai ales atunci când se plictisește.
 • Cultivă o grădină adecvată pentru pisici, inclusiv cu lavandă.
 • Ia în calcul construirea unui gard, astfel încât să îi permiți pisicii să își petreacă timpul în aer liber, fără să poată însă să treacă dincolo de gard.

 

AR TREBUI SĂ ÎMI LAS PISOIUL AFARĂ?

Dacă dorești să îi oferi pisoiului tău posibilitatea de a explora lumea exterioară, trebuie să iei în calcul câteva aspecte suplimentare. Deși probabil aștepți cu nerăbdare ca micuțul și adorabilul tău prieten să se bucure de soare și de aer proaspăt, nu are rost să grăbești experiența. Din perspectiva pisoiului tău, casa ori apartamentul tău oferă ample posibilități de explorare și descoperire (precum și de eventuale probleme), așa că e puțin probabil ca el să se plictisească în casă în primele etape din viață. Lumea exterioară este, într-adevăr, foarte întinsă, foarte interesantă și poate chiar puțin înfricoșătoare pentru un pisoi micuț, așa că este cu atât mai important ca tu să respecți anumite aspecte legate de siguranță înainte de a-l lăsa să iasă din casa ori apartamentul tău.

 

SFATURI - CUM ÎȚI POȚI LĂSA PISOIUL AFARĂ ÎN CONDIȚII SIGURE

 • Protejează-ți pisoiul de bolile infecțioase. Nu lăsa pisoiul să iasă afară timp de cel puțin o săptămână de la încheierea primului ciclu de vaccinare și după tratamentul împotriva puricilor și viermilor intestinali.
 • Implantează-i pisoiului un microcip înainte de a-l lăsa afară.
 • Asigură-te că ai îndepărtat toate obiectele ascuțite sau substanțele toxice din grădină, pentru ca pisoiul tău să nu calce pe ele și să nu le înghită.
 • Alege un moment al zilei mai liniștit pentru prima ieșire a pisicii tale în aer liber. Asigură-te că nu se construiește nimic în imediata vecinătate. Zgomotele puternice pot speria un pisoi.
 • Nu lăsa niciodată un pisoiaș singur afară, nici măcar un minut. Pisoiul tău nu dispune de nicio posibilitate de autoapărare în fața atacului altor animale.
 • Însoțește întotdeauna pisoiul afară și lasă-l să se joace pentru scurte intervale de timp, iar apoi du-l înapoi în casă.
 • Stai tot timpul în preajma pisoiului tău și nu uita că pisoii se pot deplasa foarte rapid, mai ales atunci când sunt speriați.
 • Ori de câte ori este posibil, anunță-i pe vecinii din imediata apropiere că urmează să îți scoți pisica afară. Dacă vecinii tăi au câine, supraveghează pisoiul atunci când se întâlnesc.
 • Acoperă sursele de apă precum fântânile sau heleșteiele, ca să te asiguri că pisoiul tău nu cade în ele. Dacă spațiul tău este împrejmuit, acoperă eventualele găuri.

 

DECIZIA DE A ȚINE PISICA NUMAI ÎN CASĂ: LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII

După ce ai cântărit atent argumentele pro și contra ale vieții în aer liber pentru pisica ta, e posibil să decizi că e mai bine pentru ea să rămână în casă. Este o decizie perfect îndreptățită. Nu uita, în ultimă instanță tu ești cel mai în măsură să decizi cum este mai bine pentru pisica ta, în funcție de mediul din imediata apropiere a casei tale și de nevoile animalului. Cu toate acestea, cel mai bine este să cunoști și avantajele și dezavantajele deciziei de a ține pisica numai în casă. Te vei simți mai bine dacă iei o decizie informată și, cel mai probabil, îi vei transmite această atitudine pozitivă și pisicii, precum și celorlalți membri ai familiei. În plus, dacă ești conștient/ă de eventualele dezavantaje ale vieții unei pisici ținute exclusiv în casă, sunt șanse mai mari să pui în practică câteva din nenumăratele măsuri care îți pot garanta că pisica ta va avea parte de o viață de interior fericită, sănătoasă și antrenantă.

 

CARE SUNT AVANTAJELE DECIZIEI DE A ȚINE PISICA NUMAI ÎN CASĂ?

 • Pisica ta este mai puțin expusă riscului de a contracta boli infecțioase sau paraziți. Pisica ta este mult mai puțin expusă riscului de a se rătăci sau a fi lovită de o mașină.
 • Pisica ta nu mai este expusă atacurilor din partea altor animale și în special din partea altor pisici.

 

CARE SUNT EVENTUALELE DEZAVANTAJE ALE DECIZIEI DE A ȚINE PISICA NUMAI ÎN CASĂ?

 • Pisica ta ar putea deveni frustrată dacă nu poate da frâu liber reflexelor ei instinctive precum explorarea fără opreliști a lumii din jur sau ascuțitul ghearelor. Această frustrare poate stresa pisica și poate duce la probleme de comportament precum zgârierea și distrugerea obiectelor de mobilier sau faptul că pisica nu folosește litiera și urinează în locuri nepermise.
 • În casă, pisica are, de regulă, mai puține posibilități și mai puțin spațiu pentru exercițiu fizic și de aceea este mai expusă riscului de a crește în greutate. Unele pisici ar putea să se plictisească, ceea ce duce la boli inflamatorii cronice precum obezitatea, diabetul, osteoartrita.
 • De asemenea, pisica ta va depinde mai mult de tine pentru stimulare și s-ar putea să-i fie mai greu să tolereze absența ta decât unei pisici care iese din casă.
 • Poate fi dificil să te asiguri că pisica ta nu iese din casă, în special dacă există și copii în familie. Dacă pisica reușește totuși să iasă din casă, probabil se va simți dezorientată și înspăimântată dincolo de pragul casei.

 

CREAREA UNUI MEDIU SIGUR, SĂNĂTOS ȘI ANTRENANT PENTRU PISICILE DE INTERIOR

Există o serie de metode simple pe care le poți aplica pentru a crea un mediu pozitiv, sigur și antrenant pentru pisica ta. Cele mai multe dintre ele sunt ieftine și relativ ușor de pus în practică. Pe termen lung, ele vor îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pisicii tale de interior.

 

SFATURI PRIVIND MODUL ÎN CARE POȚI ÎMBOGĂȚI MEDIUL DE VIAȚĂ AL PISICII TALE DE INTERIOR:

 • Asigură-te că pisica ta are o soluție pentru a da frâu liber nevoii instinctive de a-și ascuți ghearele, instalând suporturi verticale și orizontale de zgâriat în diferite părți ale casei.
 • Încearcă să faci ora de masă mai antrenantă. Sistemele gen puzzle pentru hrănire vor încuraja pisica să gândească, îi vor alunga plictiseala și îi vor oferi un plus de activitate fizică.
 • Montează un suport vertical, pentru a-i oferi prietenului tău necuvântător posibilitatea de a se cățăra.
 • Creează-i posibilitatea de a sta pe pervazul ferestrei, de unde pisica ta ar putea ține sub observație tot ce se întâmplă în lumea de afară. Cu toate acestea, nu uita că e posibil să fie stresată în cazul în care vede o altă pisică de afară privind către ea.
 • Asigură-te că plasele de la ferestre sunt bine prinse și nu au găuri. Avertizează familia să închidă cu atenție ușile exterioare.
 • Este recomandat ca și pisicile de interior să fie microcipate. Dacă pisica ta fuge, va fi mai puțin pregătită să facă față vieții în aer liber; prin microcipare, îți va fi mult mai ușor să-ți găsești pisica după o astfel de experiență.
 • Elimină toate plantele de interior care ar putea fi toxice și creează, în schimb, o grădină de interior adecvată pentru pisici, pe care pisica ta să o poată explora în voie. Joacă-te cu pisica ta cât mai des cu putință. Există o mulțime de jucării amuzante pentru pisici. Sau te poți distra confecționând jucăriile tu însuți.

Acum, că ai o imagine de ansamblu asupra principalelor aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi ce e mai potrivit pentru pisica ta - o viață în casă sau în aer liber - ești mai în măsură să iei o decizie convenabilă pe termen lung, atât pentru tine, cât și pentru pisica ta. Nu uita că vorbim despre o decizie foarte personală, strâns legată de personalitatea și istoricul pisicii tale, precum și de specificul împrejurimilor casei tale. Indiferent dacă trăiesc în casă sau afară, pisicile pot fi fericite și sănătoase, atâta vreme cât tu te ocupi să le satisfaci întreaga paletă de nevoi fizice, psihologice și emoționale și iei toate măsurile de precauție necesare pentru a le menține interesul și a le ține în siguranță de-a lungul diferitelor etape din viața lor.

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.