Nutro imagery

Căutare

Introduceți un cuvânt cheie mai jos pentru a căuta articole și produse

HRANĂ PENTRU CÂINI PENTRU FIECARE ETAPĂ A VIEȚII: DE LA PUI LA ADULT

Share Perfect Fit Distribuie
HRANĂ PENTRU CÂINI PENTRU FIECARE ETAPĂ A VIEȚII: DE LA PUI LA ADULT

CUM SĂ VĂ PREGĂTIȚI PENTRU MOMENTELE IMPORTANTE DIN VIAȚA CÂINELUI VOSTRU

Pe parcursul vieții, prietenul vostru canin va experimenta un număr de tranziții fizice și comportamentale, fiecare corespunzând unei etape a vieții, care vor necesita schimbări în dietă.De la înțărcat la bătrânețe, necesitățile nutriționale ale câinelui vostru vor evolua constant în funcție de, printre alți factori, rasă, nivelul de activitate, vârstă și etapa respectivă de creștere, mediu și dacă a fost sau nu castrat.

Veți avea multe experiențe fericite împreună, cum ar fi prima voastră plimbare prin cartier. Și da, vor exista și câteva frustrări, cum ar fi atunci când nu veți fi deloc fericit când vă va roade perechea preferată de pantofi. Totuși, lăsând pantofii la o parte, aceste bucurii și necazuri nu vor face altceva decât să consolideze în continuare relația cu câinele vostru.

Poate cel mai important eveniment din viața câinelui vostru este tranziția de la perioada juvenilă la cea adultă. Puteți să vă ajutați câinele să treacă cât mai sănătos și mai lin prin această perioadă, familiarizându-vă cu schimbările psihologice ce vor urma și cu orice alte schimbări pe care va trebui să le faceți pentru câinele vostru, în special privind dieta lui. 

DE LA PUI LA ADULT: LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI

Perioada juvenilă apare între 12 și 16 săptămâni și durează până la maturitate. Până la această perioadă, puiul vostru își va putea folosi toate simțurile (tactil, gust, auz, miros și văz). Până la 7 luni, dinții de lapte vor fi înlocuiți de dinții permanenți de adult. De asemenea, poate manifesta comportamentul unui adolescent, cum ar fi să vă provoace pe voi sau alți câini și, în general, să uite, pentru moment, toate bunele maniere pe care mama lui, ceilalți pui și voi l-ați învățat în primele 3-12 săptămâni de viață.

CÂND SE VA OPRI PUIUL MEU DIN CRESCUT?

Nu există nicio regulă strictă care să indice cu siguranță când se va opri puiul din crescut. De fapt, perioada de creștere a câinelui variază considerabil în funcție de rasă, cu rasele mici și medii atingând mărimea adultă în jurul vârstei de 1 an (pentru rasele de agrement, poate fi și mai devreme), iar rasele medii și largi atingând mărimea maximă între un an și 18 luni, în timp ce rasele uriașe se maturizează mai încet, atingând mărimea adultă în jurul vârstei de 2 ani.

Rata de creștere variază și în funcție de talie și rasă. De exemplu, un câine mic va ajunge la jumătatea mărimii adulte la 4 luni și la trei sferturi din creștere la 6 luni. Prin comparație, un câine de talie mare va ajunge la jumătate din greutatea totală la 5 luni și la trei sferturi la 9 luni1. În primele etape ale vieții puiului, acesta va crește foarte mult, indiferent de rasă. Prin urmare, rețineți că, indiferent de mărime, puiul vostru va avea nevoie de suficiente calorii pentru a susține creșterea incredibilă. Apoi, începând de la șase luni, această creștere rapidă tinde să încetinească la toții câinii, în special la câinii de talie mare. 

Nu uitați că este mai bine pentru pui să crească la o viteză sănătoasă, decât una maximă - cu alte cuvinte, graba strică treaba. Puii care cresc prea repede prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme ale scheletului sau de a se îngrășa, ceea ce va aduce alte probleme de sănătate.  Este important ca puii să fie hrăniți cu hrană pentru pui „Completă și echilibrată” în această perioadă de creștere, pentru a furniza toate substanțele nutritive în cantități corecte, necesare unei creșteri sănătoase.

Pentru mai multe informații despre regimul de creștere a puiului, consultați:

Cum să folosesc graficul creșterii puiului WALTHAM™?

CUM ȘTIU CÂND CÂINELE MEU ESTE LA VÂRSTA ADULTĂ?

Este important să distingeți între perioada când câinele vostru ajunge la sfârșitul perioadei de creștere și când devine adult. Perioada când câinele vostru ajunge la maturitate depinde de o combinație de factori, printre care maturitatea sexuală și maturitatea comportamentală.

În timp ce femelele vor ajunge la maturitatea sexuală între 6 și 15 luni, masculii vor ajunge la maturitatea sexuală între 8 și 10 luni. Deși câinele vostru pare interesat de femele, nu este considerat adult înainte de 10 luni, fiind încă în creștere. Rețineți că castrarea poate fi realizată fie înainte, fie după ce câinele vostru ajunge la maturitate sexuală. Este recomandat să discutați despre opțiunile de castrare din timp cu veterinarul, pentru a lua cea mai bună decizie pentru câinele vostru.

Și, deși câinele vostru este matur sexual, acesta poate să nu fie matur sau „adult” din punctul de vedere al comportamentului. Cea mai bună metodă pentru a ști dacă este matur este să-l observați cum interacționează cu alți câini adulți și cum atitudinile și reacțiile lui evoluează de-a lungul timpului.

NECESITĂȚILE NUTRIȚIONALE ALE PUIULUI MEU: CÂT DE DES, CÂT DE MULT ȘI CE HRANĂ SĂ-I DAU PUIULUI?

Necesitățile nutriționale ale puiului vostru sunt foarte diferite de cele ale unui câine adult. Întrucât puii cresc atât de repede, aceștia au cerințe foarte mari de energie. Din nou, deși cantitățile exacte variază în funcție de rasă, începând de la opt săptămâni, puiul înțărcat complet va avea nevoie de energie dublă pentru fiecare kilogram din greutatea sa, comparativ cu un câine adult.

La această etapă adorabilă, puiul vostru de 8 săptămâni are un stomac mic și are nevoie de 4-5 mese pe zi, pentru a-l satisface și pentru a mânca îndeajuns. Totuși, la 10 săptămâni, când creșterea lui începe să încetinească, va putea trece la 3 mese pe zi și la șase luni, câinele tău poate începe treptat să mănânce 2 mese pe zi. Odată ce câinele a ajuns la vârsta adultă, încercați și mențineți mesele la două pe zi, reglând cantitățile când este nevoie.

Nu numai că puii trebuie să mănânce mai des și mai proporțional decât câinii adulți, dar au și cerințe nutriționale specifice. Prin urmare, puii au nevoie de o dietă bogată în proteine și grăsime, pe lângă un aport echilibrat de vitamine și minerale, inclusiv vitamina D și A, calciu și fosfor pentru oase și dinți sănătoși, imunitate și vitalitate. Spre deosebire de câinii adulți, puii au nevoie și de acizi grași omega 3 (acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic) pentru dezvoltare sănătoasă.Prin urmare, este foarte important ca, odată înțărcat, puiul să fie hrănit cu hrană pentru pui, special formulată, pe toată durata perioadei juvenile, până la maturitate.

REALIZAREA TRANZIȚIEI DE LA PUI LA ADULT

Odată cu debutul maturității, care, după cum am văzut variază de la un an până la trei ani, în funcție de rasă, este important să adaptăm dieta prietenului nostru canin pentru a preîntâmpina o creștere mai lentă și potențiale schimbări de comportament. Deși un câine adult poate prefera să se joace chiar și la bătrânețe, este natural să devină mai domol odată cu înaintarea în vârstă (este valabil chiar și pentru cei mai energici pui).

Adaptarea dietei noului câine adult este și mai importantă dacă a fost castrat. Castrarea tinde să reducă metabolismul câinelui și să-i crească apetitul. Ca rezultat, câinele poate deveni mai puțin activ și poate avea tendințe psihologice de a lua în greutate. Prin urmare, mai întâi încercați să monitorizați aportul caloric și greutatea câinelui. Totuși, se recomandă trecerea la o hrană formulată special pentru câinii castrați sau la o rețetă mai ușoară pentru câini, una mai săracă în calorii, dar cu un echilibru nutrițional. Vă recomandăm să monitorizați greutatea câinelui după castrare și să consultați veterinarul. Este și mai important în cazul în care câinele este castrat și perioada de creștere nu s-a terminat. Veterinarul vă poate sfătui în legătură cu tipul de hrană potrivit pentru necesitățile câinelui și despre cum să variați cantitățile în funcție de cerințele lui nutriționale, legate de perioada de creștere și de acele nevoi care sunt modificate ca urmare a castrării.

AJUTAȚI-VĂ CÂINELE ADULT SĂ SE MENȚINĂ ÎN FORMĂ

În cazul în care câinele vostru adult nu mai este la fel de zgomotos ca înainte, este și mai important să-l încurajați să se implice în activități fizice, atunci când este posibil. Aceasta înseamnă plimbări frecvente și crearea oportunităților de joacă. Acest lucru va consolida relația voastră emoțională și va preveni îngrășarea câinelui. Rețineți că menținerea în formă nu este doar de dragul aspectului. Luarea prea mult în greutate poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi mobilitate redusă și o durată de viață scăzută.2.

SFATURI PENTRU TRECEREA DE LA HRANA PENTRU PUI LA HRANA PENTRU ADULT

Pentru a evita orice tulburare digestivă, este important să înțărcați puiul și să-l treceți treptat de la hrană pentru pui la hrană pentru adult. Pe parcursul a 5-8 zile, încercați să înlocuiți o cantitate mică de hrană pentru pui cu noua hrană pentru adult. La fiecare două zile, înlocuiți o cantitate mai mare de hrană pentru pui cu hrană pentru adulți și, până la a opta zi, câinele va fi făcut cu ușurință trecerea. Deși este recomandată introducerea unei hrane cât mai variate în dieta puiului încă din etapele timpurii, dacă nu ați făcut acest lucru deja, acum este momentul să încercați, treptat, bineînțeles. Pentru a vă asigura că puiul sau tânărul adult nu devine pretențios și pentru a-i oferi noi experiențe gustoase, încercați să introduceți noi gusturi sau texturi, sub forma hranei umede sau uscate.

DIGERAREA INFORMAȚIILOR

Deși stabilirea unei diete adecvate pentru prietenul vostru în diferitele etape de viață poate părea complicată, există o mulțime de informații accesibile tuturor iubitorilor de câini. Aveți grijă să folosiți surse profesionale, sigure și aprobate de veterinari. Să știți când să ajustați dieta câinelui și, prin urmare, când să căutați sfaturi și recomandări corespunzătoare este la fel de important ca ajustarea dietei în sine.

Așa că acceptați evoluțiile fizice și comportamentale ale câinelui vostru și fiți atenți la nevoile lui pentru a-i menține sănătatea în fiecare etapă a vieții lui.  


1 WALTHAM® carte de buzunar pentru nutriția și îngrijirea puilor de câine.https://www.waltham.com/dyn/_assets/_pdfs/waltham-booklets/WALTHAMPocketBookOfPuppyNutritionAndCare.pdf

2 Centrul WALTHAM pentru Alimentația Animalelor de companie. https://www.waltham.com/document/nutrition/dog/dog-body-weight-management/273/

AICI GĂSEȘTI PRODUSELE NOASTRE

Produsele PERFECT FIT sunt disponibile de asemenea, la toți retailerii noștri parteneri.